Іран, Північна Корея, Куба. Як Росія розбудовує мережу союзників

Зростаюча міжнародна ізоляція підштовхнула Кремль налагодити тісніші відносини з Північною Кореєю, Іраном і нещодавно Кубою. Про те, як відбувається це зближення автократів, йдеться у статті аналітичного центру Soufan Center (TSC), який досліджує питання глобальної безпеки. Texty.org.ua публікують переклад матеріалу.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Ключові висновки

● Президент Росії Володимир Путін вперше за понад два десятиліття відвідав сусідню Північну Корею, щоб зустрітися з Кім Чен Ином, де двоє лідерів підписали угоду, яка перевела їхні відносини до стратегічного партнерства, яке включає обіцянки військової допомоги, якщо будь-яка з них піддається нападу.

● Рідкісний візит Путіна до жорстко санкційної Північної Кореї підкреслює зміни геополітичних обставин Кремля після його повномасштабного вторгнення в Україну.

● Зростаюча міжнародна ізоляція підштовхнула Кремль налагодити тісніші відносини з Північною Кореєю, Іраном і нещодавно Кубою, де флот російських військових кораблів, включаючи атомний підводний човен, увійшов у порт Гавани на початку цього місяця для запланованих військових навчань у Карибському басейні.

● Нагадуючи Кубинську ракетну кризу 1962 року, навчання продемонстрували схожий тип позиції Росії в часи холодної війни, а також прагнення Куби підтримувати партнерство з супротивником Америки.

Президент Росії Володимир Путін вперше за понад два десятиліття відвідав сусідню Північну Корею. Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин у супроводі почесної варти зустрів президента Путіна, коли він прибув до Пхеньяну, щоб розпочати ретельно спланований візит. Під час візиту обидва лідери підписали угоду, яка перевела їхні відносини до стратегічного партнерства, яке включає обіцянки військової допомоги у разі нападу на одного з них. Зобов’язання щодо безпеки в рамках «Договору про всеосяжне стратегічне партнерство» базуються на вже недійсній угоді 1961 року між Північною Кореєю та Радянським Союзом.

Після повномасштабного вторгнення в Україну Москва і Пхеньян знову знайшли спільну мову у протистоянні Заходу і використали це як основу для зміцнення своїх відносин. Раніше Кім і Путін зустрічалися у вересні минулого року на сході Росії, де Кім підтвердив свою підтримку вторгнення Росії в Україну. Зараз західні спецслужби вважають, що Пхеньян є одним із ключових іноземних постачальників зброї для Росії поряд з Іраном, іншою державою-вигнанцем, з якою Росія поглибила свої відносини після свого невдалого походу на Київ понад два роки тому.

Фрагменти балістичних ракет, поставлених як Іраном, так і Північною Кореєю, тепер знайшли серед уламків в українських містах після російських авіаударів. В обмін на вкрай необхідні боєприпаси Росія, як вважають, погодилася надати продовольчу та енергетичну допомогу, а також технічну допомогу в оборонних дослідженнях. Для Кіма приймання лідера постійної країни-члена Ради Безпеки ООН і колишнього члена G8 є безцінним джерелом міжнародної та внутрішньої пропаганди.

Рідкісний візит Путіна до жорстко санкційної Північної Кореї підкреслює зміни геополітичних обставин Кремля

Рідкісний візит Путіна до жорстко санкційної Північної Кореї підкреслює зміни геополітичних обставин Кремля після його повномасштабного вторгнення в Україну. З усіх боків Росія стала чимось на кшталт молодшого партнера Китаю, оскільки армія Москви принижена в Україні, а її економіка послаблена жорсткими санкціями. Навіть припинення заколоту Євгена Пригожина та Групи Вагнера минулого червня продемонструвало вразливість, якої багато хто не бачив у Росії з початку 1990-х років, зразу після розпаду Радянського Союзу. Путін завжди дуже дбав про свій імідж, і тому нещодавній піар-тур Кремля міг надіслати повідомлення про те, що Росія залишається сильною перед обличчям геополітичних невдач, з якими Москва зіткнулася протягом останніх кількох років.

Протягом останнього десятиліття ідеологія президента Путіна поступово змінилася від підозрілості до Заходу до прямої опозиції до нього. Зараз він як ніколи ізольований від значної частини міжнародної спільноти. Це змусило Кремль налагодити тісніші стосунки з іншими державами-вигнанцями, такими як Північна Корея, Іран і, нещодавно, Куба. Флот російських військових кораблів, включаючи атомний підводний човен, увійшов до порту Гавани на початку цього місяця для проведення п’ятиденних запланованих військових навчань з цією країною Карибського басейну.

Хоча на кораблях не було жодної ядерної зброї, а отже, вони не становили реальної загрози, навчання, здавалося, мали на меті продемонструвати м’язи Росії перед США, особливо після того, як президент Джозеф Байден нещодавно схвалив використання Україною зброї із США для ударів по цілях на території Росії. Нагадуючи Кубинську ракетну кризу 1962 року, навчання продемонстрували схожий тип позиції Росії в часи холодної війни, а також прагнення Куби підтримувати партнерство з супротивником Америки.

За підрахунками, були сотні чи навіть тисячі кубинців, які записалися воювати на боці Росії в Україні, щоб вирватися з охопленої бідністю країни. Контракти передбачають зарплату близько 2000 доларів США, що є набагато вищим, ніж вони могли б заробити на Кубі. Соціальні мережі були популярним засобом вербування як на Кубі, так і за її межами, зокрема Facebook.

Згідно з дослідженням ВВС, у другій половині 2023 року кілька кубинців розмістили російську пропаганду, а також фотографії себе в російській військовій формі; деякі навіть вказують Росію як країну свого проживання. Попри те, що вербування найманців на Кубі заборонено, за даними кубинського уряду, у вересні було розкрито російську організацію, що займалася вербуванням. Оскільки після вторгнення в Україну в 2022 році загинуло понад 50 000 російських військових, стає зрозуміло, що Куба є однією з багатьох знедолених націй, якими Росія користується, щоб заповнити діри на своїх лініях фронту.

Переклад: Павло Космачевський

росія-іран-кндр союзники рф глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні