Як Японія, Південна Корея та Китай відреагували на військовий договір Путіна та Кіма

Японія і Південна Корея забили на сполох через поглиблення військової співпраці між Росією і Північною Кореєю після того, як Володимир Путін і Кім Чен Ин підписали далекосяжне стратегічне партнерство, що включає взаємну допомогу проти "агресії". Путін також заявив, що Москва може поставити зброю до Північної Кореї у відповідь на розширену військову підтримку України з боку Заходу.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Про реакцію азійських країн пише Financial Times, повідомляє Zn.ua.

Міністерство закордонних справ Південної Кореї висловило жаль з приводу стратегічного партнерства, заявивши, що співпраця між Росією і Північною Кореєю "не має підривати регіональний мир і стабільність" і попередивши, що їхня співпраця у сфері військових технологій порушуватиме резолюції Ради Безпеки ООН.

Головний секретар кабінету міністрів Японії Хаясі Йосімаса також виступив проти партнерства, заявивши, що Токіо "серйозно стурбований тим, що президент Росії Путін не виключає військово-технічного співробітництва з Північною Кореєю" з огляду на "безпекове середовище, що оточує нашу країну і регіон".

Китай також відповів на підписання договору між Росією та КНДР. Його реакція була стриманою: міністерство закордонних справ заявило, що це "питання між двома суверенними державами". Але аналітики вважають, що все більш затишні відносини Москви і Пхеньяна є джерелом дискомфорту для Пекіна, який не бажає втрачати вплив на Північну Корею.

Хоча зміцнення зв'язків між Кімом і Путіним не становить безпосередньої загрози для Китаю, Пекін також не хоче бачити ескалації на Корейському півострові, кажуть аналітики. Китай також боїться, що його сприйматимуть як частину тристоронньої угоди з Москвою і Пхеньяном, яка може викликати підозри з боку Заходу.

Раніше повідомлялося, що Південна Корея перегляне питання постачання зброї Україні. Про таке рішення країни стало відомо на наступний день після підписання договору між Росією та КНДР. Наразі Південна Корея надає Україні фінансову, гуманітарну та політичну підтримку.

Нагадаємо, Bloomberg писав, що Південна Корея може робити зброю для України швидше і дешевше, ніж Сполучені Штати. Зазначалось, що поки у США та Європі намагаються перезапустити або наростити виробництво, південнокорейська компанія Hanwha Aerospace може запропонувати безперебійні виробничі лінії, непорушні ланцюги постачання і швидкі терміни.

росія-кндр азія союзники рф глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні