Рекрутинг у ЗСУ: скільки людей претендує на бойову і тилову посади та кого найбільше потребують у війську

У середньому на одну бойову вакансію в Збройних силах України претендують 20 людей, а на тилову – 45.

Більшість людей цікавляться тиловими вакансіями діловодів, фінансистів та інших "штабістів"

Про це повідомила керівниця військового департаменту Lobby X Ольга Бандрівська в статті УП.

Водночас вона наголосила, що не всі з тих, що відгукуються на бойову посаду, підходять через стан здоров’я, відсутність навичок тощо.

За словами Бандрівської, зараз у ЗСУ найбільш затребувані бойові посади – піхотинці, кулеметники, розвідники, водії, медики, оператори безпілотників, а також інженери, зв'язківці, механіки й електрики. 

Однак більшість людей цікавляться вакансіями діловодів, фінансистів та інших "штабістів".  

Водночас у статті йдеться, що рекрути можуть зіштовхуватися з низкою проблем під час вступу на військову службу.

Подекуди ТЦК ігнорують рекомендаційні листи майбутніх військових від обраних ними підрозділів, або їх узагалі можуть розподілити в інші бригади на етапі навчального центру. Такі випадки негативно впливають на вмотивованих людей.

Юристка громадської організації "Юридична Сотня" Юлія Засоба в коментарі УП зазначила, що територіальні центри комплектування та соціальної підтримки мають враховувати відношення із підрозділу тільки в разі укладання контракту.

Якщо людина має рекомендаційний лист та укладає контракт, представник ТЦК та СП повинен розподілити її за місцем служби, вказаним у документі. Відмовляти в такому випадку незаконно.

Щоб захистити свої права в разі відмови рекрут може звернутися до частини, яка надала відношення, Міністерства оборони, Військової служби правопорядку, а також до суду. 

Водночас, за словами Юлії Засоби, законодавство не зобов’язує ТЦК розподіляти "безконтрактних" добровольців до обраного ними військового підрозділу. Вирішальну роль може зіграти те, що військова частина належить до переліку тих, які треба укомплектувати першочергово. Якщо підрозділ не входить до такого переліку, відмова з боку територіального центру комплектування законна

тцк мобілізація рекрутинг зсу військо

Знак гривні
Знак гривні