Ключові регіональні держави не підписали комюніке Швейцарського саміту миру, — The Guardian

Ключові регіональні держави, включно з Бразилією, Індією, Південною Африкою та Саудівською Аравією, не підписали спільне комюніке, опубліковане наприкінці мирної конференції щодо України, на якій понад 80 країн і міжнародних організацій підтримали її територіальну цілісність перед обличчям російського вторгнення.

Фото: ОП
Фото: ОП

Про це пише The Guardian.

Виступаючи наприкінці дводенного саміту у Швейцарії, президент України Володимир Зеленський привітав "перші кроки до миру", але визнав, що не всі учасники приєдналися до нього. "На жаль, є люди, які все ще балансують", — сказав він, додавши, що Росія намагається розділити світ.

Він сказав, що фінальне комюніке залишається "відкритим для приєднання всіх, хто поважає статут ООН".

Зеленський заявив, що сторони домовилися працювати в спеціальних групах над "планами дій заради миру", які, за його словами, відкриють шлях до другого мирного саміту.

Остаточний текст підписали понад 80 країн і міжнародних організацій, в тому числі три основні інституції ЄС і 27 країн-членів ЄС. У ньому сказано, що статут ООН, територіальна цілісність і суверенітет усіх держав "можуть і будуть служити основою для досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні".

"На радість Києву, документ підписала Туреччина, яка підтримує тісні торговельні зв'язки з Росією і прагне бути миротворцем. Документ також підписали Аргентина, Ірак, Катар і Руанда.

Саудівська Аравія, Індія, Південна Африка, Таїланд, Індонезія, Мексика та Об'єднані Арабські Емірати взяли участь у саміті, але не підписали підсумкове комюніке. Бразилія була присутня зі статусом "спостерігача" і не підтримала текст", — пише британська газета.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що для досягнення миру в Україні потрібен час. "[Швейцарський саміт] не був мирними переговорами, тому що Путін не серйозно ставиться до припинення війни, він наполягає на капітуляції, він наполягає на передачі української території — навіть тієї, яка сьогодні не окупована".

Китай вирішив не відправляти свого посланця на саміт, попри запрошення України. Відповідаючи на запитання про позицію Пекіна щодо війни, Зеленський сказав: "Китай — дуже серйозна держава, це серйозна економіка, яка має політичний і економічний вплив на Росію. Китай дійсно має вплив, і я вважаю, що Китай міг би нам допомогти".

Він додав: "Я вважаю, що друзі — це ті, хто допомагає, коли важко. Я хотів би, щоб Китай був другом для України".

Підписанти комюніке заявили, що погрози або застосування ядерної зброї є "неприйнятними". Вони також закликали припинити напади на українські цивільні порти і торгові судна, заявивши, що продовольча безпека "не має бути зброєю в жодному разі". Саміт також закликав до звільнення всіх військовополонених і повернення незаконно затриманих українських цивільних осіб, включно з дітьми.

Відповідно до скромних цілей саміту, на ньому не обговорювалося, як виглядатиме післявоєнне врегулювання або надії України на вступ до НАТО. Президентка Швейцарії Віола Амгерд, яка приймала захід, заявила, що той факт, що "переважна більшість" учасників погодилася з підсумковим документом, "показує, чого може досягти дипломатія".

З текстом комюніке можна ознайомитися за посиланням.

швейцарія глобальна безпека дипломатія саміт мирний план

Знак гривні
Знак гривні