Україні вдалося зупинити наступ Росії біля Харкова, але на Донеччині армія РФ пробиває оборону ЗСУ, — BBC (КАРТИ)

Російський наступ на Харківщині, що почався у травні, зараз загруз, Сили оборони почали контратаки на цьому напрямку. Водночас російська армія активно просувається на Донеччині.

Про це пише BBC Україна.

Стабілізувати ситуацію на Харківщині вдалося завдяки тому, що командування Збройних сил України залучило резерви, отримало дозвіл від західних союзників вражати їхньою зброєю російську територію і цим фактично поклало край усім атакувальним надіям противника.

Карта Deep State
Карта Deep State

Понад те, в останні тижні саме українське військо проводить вдалі контратакувальні дії на Харківщині.

Американський аналітичний центр "Інститут вивчення війни" (ISW) 12 червня повідомив, що ЗСУ відновили втрачені позиції на напрямку Липці й продовжують відтісняти росіян від сусіднього села Глибоке.

Щодо Вовчанська, то ще кілька тижнів тому лінія фронту проходила тут по річці Вовча, яка фактично ділила місто на приблизно рівні північну і південну частину.

Росіяни не змогли форсувати її, а українці, навпаки, вдало скористалися моментом і відбили у противника кілька кварталів у північній частині. Однак повністю вибити росіян з населеного пункту поки що не вдається. Обидві сторони активно застосовують авіаційні бомби для знищення позицій противника в багатоповерхівках у житлових кварталах.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський за підсумками своєї поїздки на фронт повідомив, що у Вовчанську російська армія "загрузла".

"У Вовчанську противник загруз, незважаючи на залучені сили та засоби, які постійно поповнює за рахунок підрозділів з інших напрямків", – зазначив головком.

Але на інших напрямках ситуація не така сприятлива для України.

Ситуація у районі Покровська

Росія, попри нещодавні заяви українського керівництва про стабілізацію фронту, продовжує розвивати свій наступ у західному напрямку. Наступ тут триває ще з зими після захоплення передмість Донецька – Авдіївки та Мар'їнки.

Карта Deep State
Карта Deep State

Найбільший прорив вдався РФ в напрямку стратегічно важливого міста Покровськ. З лютого російські війська подолали 20 км, тобто половину шляху від Авдіївки до цього населеного пункту. Такому стрімкому просуванню посприяло падіння Очеретиного наприкінці квітня.

Зараз росіяни ведуть бій за Новоолександрівку і наближаються до селищ Воздвиженка і Лозуватське, що лежать за 22 км від Покровська. Але найбільша небезпека в іншому – лише в 5 км за Воздвиженкою починається траса Покровськ – Костянтинівка. Якщо армії РФ вдасться її перерізати, то це поставить в надзвичайно скрутне становище угруповання ЗСУ на Донеччині. Зокрема, в напівоточенні опиняться війська біля Торецька.

Зрізати цей виступ на Покровському напрямку українським Збройним силам поки що не вдається. Мало того, в останні тижні росіяни максимально убезпечили південний фланг цього виступу, зокрема відтіснивши позиції ЗСУ від сіл Нетайлове і Уманське.

Вочевидь, задум українського командування полягає в тому, що наступ росіян вдасться загальмувати за допомогою водних перешкод – Карлівського водосховища і річки Вовча (не слід плутати з тією, яка протікає через Вовчанськ). До них залишається близько 5-7 км.

Генерал Сирський зауважує, що успіх росіян на цьому напрямку пов'язаний з тим, що вони зосередили тут найбільше штурмових підрозділів на всьому фронті.

Військовий аналітик групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець вказує, що саме на Покровському напрямку армія РФ вдало переміщує сили і засоби, створюючи на окремих ділянках разючу перевагу над ЗСУ. На його думку, найближчим часом російські війська спробують провести дві операції: перерізати дорогу Покровськ-Костянтинівка і створити плацдарм на західному березі річка Вовча.

"Загалом, ситуація на Покровському напрямку – важка та складна, й має усі шанси до подальшого погіршення... Командування противника найближчим часом, очевидно, докладе максимум зусиль, аби "расширить и углубить" її ще більше", – вважає експерт.

Тактика "видавлювання"

На початку червня російський президент Володимир Путін заявив, що РФ не має достатньо військ, щоб швидко досягнути своїх військових цілей в Україні, і тому займається "видавлюванням противника".

Демонстрація, що саме являє собою ця тактика, відбувається на Донеччині – біля Часового Яру, Курахового і Вугледара.

Щодо Часового Яру, то, за даними ВВС Україна, російські війська вже понад тиждень перебувають в житловій забудові міста. Бої ведуться в мікрорайоні "Канал", що єдиний розташований на східному березі каналу Сіверський Донець – Донбас.

Саме ця водна перешкода, вочевидь, найближчими днями стане лінією фронту. На ділянці північніше і південніше Часового Яру російські війська вже вийшли до неї, але, за даними українського командування, так і не змогли перетнути канал і створити плацдарм на західному березі.

Щоб убезпечити південний фланг свого угруповання, армія РФ намагається взяти під свій контроль селища на південний схід від Часового Яру: Іванівське, Кліщіївку й Андріївку.

Ймовірно, перші два населені пункти вже повністю або майже повністю окуповані росіянами, але українці продовжують утримувати позиції на їхніх околицях.

Активні наступальні дії російська армія веде також в напрямку стратегічно важливого міста Курахове, де намагається витіснити українські війська з Красногорівки (15 км до Курахового) і наблизитись до Георгіївки (11 км).

Південніше від цієї ділянки Москва пробує поставити у скрутне становище українське угруповання, що тримає плацдарм біля Вугледару.

Для цього армія РФ намагається перерізати логістичний маршрут Вугледар – село Костянтинівка (не слід плутати з містом Костянтинівка біля Краматорська). В останній місяць вона наблизилася до цієї дороги на відстань 3-5 км.

Ситуація на інших напрямках

На інших ділянках фронту найбільш агресивно росіяни атакують на Куп'янському напрямку. Тут вони змогли захопити село Іванівка за 18 км на південний схід від Куп'янська, а також тиснуть на українську оборону вздовж траси на Сватове.

На деяких ділянках росіяни змогли перетнути дорогу і намагаються звернути плацдарм ЗСУ на східних берегах річок Оскіл і Чорний Жеребець. Прорвати оборону українців тут, а також південніше на Лиманському напрямку їм не вдається.

Водночас у Запорізькій області росіяни докладають зусиль, щоб нівелювати здобутки ЗСУ під час їхнього наступу 2023 року.

Міноборони РФ вже заявило, що повернуло під свій контроль звільнені торік селища Роботине і Старомайорське. Українська сторона ці заяви не підтверджує.

Згідно з даними порталу DeepState, приблизно половина Роботиного окупована росіянами, а інша частина перебуває в "сірій зоні".

Схожа ситуація із Старомайорським – аналітики вказують, що РФ майже повністю захопила селище.

Український генштаб 12 червня повідомив, що противник також атакує сусіднє Урожайне.

Незрозуміла ситуація з українським плацдармом на лівобережжі Херсонщині біля села Кринки. За даними ВВС Україна, ситуація в цьому районі значно ускладнилась для ЗСУ в останні дні. Позиції на лівобережжі Херсонщини потрапили під потужні атаки противника, і не виключено, що найближчим часом може з'явитися інформація про відхід з плацдарму.

фронт оборона зсу наступ окупантів харківщина донеччина

Знак гривні
Знак гривні