Заява Медіаруху щодо тиску та погроз журналістам видання Texty.org.ua

Журналісти та медійні організації, учасники спільноти Медіарух, оприлюднили заяву на підтримку Texty.org.ua і закликали Конгрес та Сенат США припинити тиск на наше видання. Нижче публікуємо заяву в повному обсязі.

Media Movement Statement

Ми, журналісти та медійні організації, учасники Медіаруху, шоковані і категорично засуджуємо хвилю тиску, наклепів та погроз, які отримує незалежне українське видання “Тексти” (Texty.org.ua).

6 червня “Тексти” опублікували дослідження "Американські гойдалки: Від трампістів до комуністів, хто і як агітує за припинення допомоги Україні". В дослідженні проведено аналіз політичного, медійного та експертного середовища в США, яке впливає на прийняття рішень про подальшу підтримку України в російсько-українській війні. Дослідження містить перелік організацій та людей, які виступають у США проти підтримки України. Видання “Тексти” не засуджували їхнє право на свободу висловлювання, а лише констатували факт, що вони виступають проти підтримки України й що аргументи, які наводить багато хто з них, співзвучні з наративами російської пропаганди щодо України.

Після публікації дослідження “Тексти” зіткнулися з величезним шквалом ненависті, погроз, закликів позбавити їх фінансування, різноманітного тиску. І весь цей шалений тиск на українське дослідницьке медіа надходить від представників та прихильників Республіканської партії США, які мали би захищати свободу слова як засадничу складову демократії і бути взірцем для інших країн.

Така скоординована атака на незалежне медіа підриває фундаментальні принципи, на яких базується демократичне суспільство. Якщо комусь не подобаються матеріали журналістів, то потрібно висловити свою точку зору, спростувати чи заперечити. Але не погрожувати журналістам розправою, не закликати включити їх в списки терористів, не здійснювати фінансовий тиск, щоб заткнути їм рот.

Ми закликаємо Конгрес та Сенат США:

Поширення хибної інформації, дезінформації та фейкових новин у власних інтересах – один зі способів, яким Російська Федерація атакує Україну та країни Західного Світу, які допомагають протистояти російській агресії. Ми закликаємо вільне, демократичне суспільство Сполучених Штатів Америки рішуче підтримати незалежну журналістику, яка проливає світло на те, як Росія веде свої інформаційні війни проти демократії в світі, включно зі США.

Мільйони українців стали жертвами агресивної російської пропаганди і геноцидної риторики, прямих закликів до знищення наших громадян. У цей критичний для нашої країни час ми високо цінуємо підтримку уряду та народу США, які надають Україні фінансову та військову допомогу, бо захист правди і демократичних цінностей є нашою спільною метою.

Медіарух також закликає міжнародні організації, уряди та громадянське суспільство посилити підтримку України в її боротьбі за незалежність. Наша спільна з партнерами боротьба проти тиранії та авторитаризму має стати прикладом для всього світу.

Довідково. Медіарух – спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Медіарух започатковано 5 лютого 2019 року.

Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали Перший канал Суспільного, Українське радіо, Громадське радіо, ІА Укрінформ, ІА Інтерфакс-Україна, “Ліга.net”, “Дзеркало тижня. Україна”, НВ, Цензор.Нет, 5 канал, “Український тиждень”, Opinion, низка регіональних медіа, Незалежна медійна рада, громадські організації “Детектор медіа”, “Інститут масової інформації”, “Інтерньюз Україна”, “Центр демократії та верховенства права”, “Фундація “Суспільність”, “Національна асоціація медіа”, DII, “Інститут демократії імені Пилипа Орлика”, “Центр прав людини Zmina”.

Згодом приєднались інші організації та окремі журналісти – загалом понад 70 учасників. 16 листопада 2021 року представники провідних медіа закликали журналістів об'єднуватись у професійну спільноту “Медіарух” для протистояння політичному та комерційному тиску на свободу слова. Ініціаторами заяви виступили 29 журналістів та експертів, їхні імена доступні тут.

свобода слова редакційне дезінформація сша тиск на ЗМІ

Знак гривні
Знак гривні