Вчені встановили, які єдині у світі тварини кличуть одне одного на ім'я

Слони кличуть одне одного, використовуючи індивідуальні імена, які вони придумують для своїх побратимів по виду.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це свідчать результати дослідження, опублікованого в журналі Nature Ecology & Evolution, пише The Guardian.

Команда міжнародних дослідників використала алгоритм штучного інтелекту для аналізу закликів двох диких стад африканських саванних слонів у Кенії.

У той час як дельфіни і папуги звертаються один до одного, імітуючи звуки інших представників свого виду, слони є єдиними тваринами, які використовують імена, не пов'язані з імітацією, припускають дослідники.

Дослідження не тільки показує, що слони використовують специфічні вокалізації для кожної особини, а й те, що вони розпізнають і реагують на заклик, звернений до них, ігноруючи сигнали, звернені до інших.

"Це вказує на те, що слони можуть визначити, чи був заклик, адресований їм, просто почувши його", – зазначив поведінковий еколог з Університету штату Колорадо Майкл Пардо.

Дослідники аналізували записи гудіння слонів, зроблені в національному заповіднику Самбуру та національному парку Амбоселі в Кенії з 1986 по 2022 рік. Використовуючи алгоритм машинного навчання, вони ідентифікували 469 різних звуків, серед яких 101 слон видавав звук, а 117 – його отримували.

Слони видають широкий спектр звуків: від гучного сурмлення до низькочастотного гудіння, яке не може вловити людське вухо.

Тварини не завжди використовували імена, зазвичай їх застосовували для спілкування на великій відстані, а також коли дорослі слони зверталися до малят. До того ж дорослі тварини використовували імена частіше, ніж дитинчата – це вказало на те, що цього потрібно навчитися.

Коли дослідники вмикали слону запис його друга або члена сім'ї, який вигукував його ім'я, тварина реагувала позитивно і «енергійно», за словами дослідників.

Але той самий слон був набагато менш захопленим, коли відтворювалися імена інших особин.

Читайте також: Вчені хочуть розширити набір пов'язаних з природою емодзі. Навіщо їм це

Науковці дійшли висновку, що здатність слонів використовують неімітаційні звуки для позначення інших вказує на їхню здатність до абстрактного мислення. Це робить слонів єдиними відомими тваринами, які, як люди, використовують довільні імена на позначення одне одного.

Науковці закликають до подальших досліджень еволюційного походження цього таланту, враховуючи, що предки слонів відокремилися від приматів та китоподібних приблизно 90 мільйонів років тому.

"Люди та слони мають багато спільного, наприклад, великі родини з багатим соціальним життям, заснованим на високорозвиненому мозку", – каже виконавчий директор організації Save the Elephants Френк Поуп.

поведінка наука дослідження слони

Знак гривні
Знак гривні