Вчені хочуть розширити набір пов'язаних з природою емодзі. Навіщо їм це

Екологи перевірили пов'язані з природою емодзі на біорізноманітність, представивши спектр охоплених видів у вигляді філогенетичного дерева. Виявилося, що серед тварин добре представлені хребетні, але не членистоногі. А рослини, гриби та мікроорганізми взагалі обділені увагою, пише nauka.ua.

Філогенетичні дерева емодзі 2015, 2019 і 2022 років. Stefano Mammola et al. / iScience, 2023
Філогенетичні дерева емодзі 2015, 2019 і 2022 років. Stefano Mammola et al. / iScience, 2023

В епоху цифрових технологій розширення набору емодзі має підвищити обізнаність про види, які знаходяться під загрозою зникнення, вважають автори статті, опублікованої в журналі iScience.

Людська діяльність та зміни клімату ведуть до того, що біорізномаїття Землі різко скорочується, що веде до занепадання цілих екосистем. Одним із важливих кроків для захисту природи, вважають дослідники, є підвищення обізнаності людей про різноманітні види тварин і рослин, які перебувають під загрозою. Тому науковці італійського Інституту дослідження води разом з фінськими колегами вирішили дослідити, як природний світ представлений в емодзі.

Як природа представлена в емодзі

За підрахунками вчених, всього у 150 емодзі можна ідентифікувати живі організми, з них 92 зображують тварин і лише 16 — рослини. При цьому гриби та одноклітинні форми життя представлені всього одним емодзі — мухомором і кишковою паличкою Escherichia coli відповідно.

Серед емодзі тварин переважають хребетні, які становлять 76 відсотків і включають ссавців, птахів, рептилій, амфібій, хрящових і кісткових риб. Тоді як набагато чисельніших у природі членистоногих — комах, ракоподібних та павукоподібних — нарахували лише 16 відсотків. Решту емодзі складали молюски, кнідарії та кільчасті черви.

Кількісно, доступні емодзі тварин повільно зростають з 45 у 2015 році до 78 у 2019 році та 92 в 2022 році, що призводить до поступового збільшення загального філогенетичного різноманіття в значках.

Попри це, на думку авторів дослідження, ще багато видів заслуговують на увагу. Тому науковці звернулися до організації Unicode, яка розробляє стандарти цифрового представлення символів, з проханням збільшити й урізноманітнити символи природи.

Вчені звернули увагу, що у 2020 році до емодзі кільчастих черв'яків додали дощових, але плоскі та круглі черви, яких налічується понад 20 тисяч видів відповідно, залишилися проігнорованими.

Крім того, дефіцит емодзі рослин, грибів і мікроорганізмів можуть заповнити значки плісняви, моху та лишайників, а емодзі морської зірки й тихоходів можуть підвищити популярність цих не надто популярних тварин.

зміна клімату емодзі захист природи наука екологія

Знак гривні
Знак гривні