Хто у США і чому виступає проти підтримки України. Стислий виклад дослідження

Допомога Україні з боку США була суттєвою в перший рік війни, але наприкінці 2023-го призупинилася з політичних причин, що мало тяжкі наслідки на українському фронті. Зрештою через брак озброєння українцям довелося оборонятися і відступати.

Read in English

Щоб перейти до головної сторінки дослідження Texty.org.ua теми підтримки України в американському політичному та інформаційному середовищі, натисніть тут

Сенатори Том Коттон і Ліндсі Ґрем у вересні 2023 року підписали листа до президента США Джо Байдена із закликом дати українцям ATACMS (ракети з радіусом дії від 165 км до 270 км залежно від модифікації). У лютому 2024-го вони голосували проти законопроєкту про виділення допомоги Україні. А вже у квітні обидва проголосували «за».

Таку непослідовність у рішеннях можемо спостерігати й в інших американських політиків. Чому відбуваються такі перепади?

Цей проєкт складається з декількох частин. Прочитайте повний текст дослідження, який описує організацїї та осіб, які виступали або виступають проти допомоги Україні, а також зв'язки між ними: Повний текст дослідження

Люди, спільноти і зв’язки

Американські гойдалки. Мережа зв'язків

Подивитись весь список фігурантів можна тут

Ми спробували дослідити середовище, яке цьому сприяє, у політичній, медійній та експертній сферах. У результаті виокремили широкий спектр груп противників підтримки України — від прихильників Трампа, які блокують законопроєкти в Конгресі США, до проросійського медійника Такера Карлсона, консервативних експертів та оглядачів, лівих активістів та комуністів — і дослідили, як вони пов’язані між собою та хто з них співпрацює з Росією.


У нашій базі 469 осіб та організацій, але вона не претендує на вичерпний перелік усіх, хто виступає проти підтримки України з боку США, лише відображає найгучніші голоси, що звучать у публічному просторі.
Запеклі консерватори обґрунтовують заклики припинити підтримувати Україну ізоляціоністською позицією, мовляв, США немає діла до цієї війни, внесок США в НАТО та безпеку Європи занадто великий і взагалі владі треба відсторонитися від світових проблем та зосередитися на внутрішніх. Тим часом ліві закликають до миру, задля досягнення якого Захід має лише припинити збройну підтримку України.


Саме ця мета об’єднує і лівих, і правих, і тих, хто не має вираженої ідеологічної позиції, але співпрацює з росіянами. І вона цілком відповідає меті Росії, яка не може окупувати Україну, доки Захід надає збройну та фінансову підтримку.

Наративи та спростування

Ми також детально проаналізували й спростували найпоширеніші аргументи, які наводять противники підтримки України в США, і виявили, які з них збігаються з наративами, що їх просуває російська пропаганда у світі.


Серед них, наприклад, такі:

Широкий спектр

Дослідження показує, що в США є широкий спектр груп та осіб, які активно виступають проти підтримки України, використовуючи наративи, співзвучні з російською пропагандою. Вплив цих груп на американську політику може мати суттєві наслідки для підтримки України в боротьбі проти російської агресії.

допомога Україні американські гойдалки сша

Знак гривні
Знак гривні