Величезні пасовища Землі деградують. Чим це загрожує людству

Пасовища займають 54% всіх земель на планеті і до 50% з них деградовані, що ставить під загрозу 1/6 частину продовольства людства та 1/3 частину вуглецевого резервуара Землі.

Фото: growhow.in.ua
Фото: growhow.in.ua

Про це йдеться у новому звіті Організації Об'єднаних Націй.

У звіті зазначається, що попередні оцінки «значно недооцінюють фактичну втрату здоров'я і продуктивності пасовищ».

"Деградація великих, часто неосяжних природних пасовищ та інших пасовищних угідь Землі становить серйозну загрозу для продовольчого забезпечення людства, а також для добробуту і виживання мільярдів людей", — йдеться у звіті.

Поряд зі зміною клімату, багато інших проблем сприяють занепаду пасовищ, які здебільшого є наслідком поганого управління земельними ресурсами. До них належать розчищення земель, видобуток корисних копалин, надмірний випас худоби, що виснажує поживні речовини в ґрунті, ерозія, засолення і підлуження — все це сприяє посухам і опустелюванню.

«Це практично ті самі чинники, що призводять до деградації земель і змін у землекористуванні, які відбуваються в усіх біомах і екосистемах світу», — пояснює біолог Педро Марія Еррера Кальво, автор доповіді Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням (UNCCD).

«Парадокс полягає в тому, що зусилля, спрямовані на підвищення продовольчої безпеки та продуктивності землі, перетворили мільйони гектарів пасовищ на сільськогосподарські угіддя, що посилило процеси деградації земель і призвело до зниження врожайності», — додає він.

У деяких регіонах конфлікти і прикордонні проблеми посилюють деградацію пасовищ, перешкоджаючи пересуванню худоби, що призводить до подальшого перевипасу. Дедалі частіші лісові пожежі також стають дедалі більшим фактором.

Регіон Центральної Азії та Монголії є одним з найбільш постраждалих. Тут третина населення заробляє на життя розведенням худоби, а пасовища складають 60 відсотків їхніх земель.

Тим часом у Північній Америці стародавні луки, прерії та південні пустелі втрачають своє знакове біорізноманіття через цю деградацію.

Багато з цих регіонів є маловивченими. Брак даних підриває зусилля зі сталого управління земельними ресурсами, попереджають автори звіту. Лише 12 відсотків з 80 мільйонів квадратних кілометрів пасовищ у світі наразі перебувають під захистом.

Припинення подальшої деградації вимагатиме пом'якшення наслідків зміни клімату та транскордонного співробітництва для впровадження більш сталих практик управління земельними ресурсами, йдеться у звіті. У ньому рекомендується включити досвід корінних народів, а також місцеві та наукові знання в плани управління і відмовитися від шкідливих практик, таких як монокультурне сільське господарство.

З повним звітом можна ознайомитися тут.

зміна клімату оон продовольство земля

Знак гривні
Знак гривні