Як змінилася ситуація з демократією та економікою за президентства Зеленського: оцінка українців

43% громадян України вважають, що ситуація з демократією в Україні погіршилася за п'ять років президенства Володимира Зеленського. 49% українців заявили про погіршення ситуації з економікою.

Фото: ОП
Фото: ОП

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 16-22 травня.

Оцінка демократії

"19% українців вважають, що ситуація з демократією покращилася, а 29% – що не змінилася. Бачать певні погіршення – 43%, проте серед них 11% насамперед пов’язують це з об’єктивними обставинами воєнного часу, а 28% – зі спробами влади згортати права і свободи громадян (ще 3% назвали обидві причини)", – йдеться у дослідженні.

КМІС наголошує, що більшість українців, згідно з його опитуваннями, віддають перевагу демократичній системі, аніж сильному лідерству.

"Стабільно понад 90% українців хочуть бачити Україну повноцінно функціонуючою демократією", − зазначили соціологи. 

Оцінка економіки

Вважають, що за останні 5 років ситуація в економіці покращилася – 17% громадян України, не змінилася – 21%.

Майже половина респондентів (49%) вважають, що ситуація погіршилася, проте з них 16.5% пов’язують це насамперед із повномасштабним вторгненням, а 23% – насамперед із помилковими діями влади (ще 9% назвали обидві причини).

Дослідження тривало 16-22 травня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 1 002 респонденти у віці 18 років і старше, що мешкають у всіх регіонах України.

демократія зеленський економіка соціологія

Знак гривні
Знак гривні