США та Німеччина дозволили Україні бити по цілях у Росії, але встановили обмеження

США й Німеччина дозволили Україні бити своєю зброєю по цілях у Росії, але тільки на Харківщині.

M142 HIMARS. Фото: mil.in.ua
M142 HIMARS. Фото: mil.in.ua

Про це повідомляє BBC Україна.

Речник німецького уряду Штеффен Гебестрейт заявив, що Україна має право завдавати ударів по території Росії наданою Берліном зброєю.

Такий дозвіл дав і президент США Джо Байден, підтвердив BBC один з американських чиновників.

"Президент США нещодавно доручив своїй команді забезпечити Україні можливість застосовувати американську зброю для вогневої відповіді у Харківській області, щоб Україна могла бити по російських військах, які завдають або готуються завдати удару", — повідомив посадовець.

Однак зазначив, що заборона США на використання армійських тактичних ракетних комплексів [ATACMS] або удари більшої дальності по території Росії і далі діє.

Німеччина також приєдналася до групи західних країн, які дозволили Києву удари своєю зброєю по російських цілях.

"Йдеться про звільнення української території, і ми домовилися з Україною, що зброя, яку ми надаємо, використовуватиметься відповідно до міжнародного права", - сказав речник німецького уряду Штеффен Гебестрейт у п'ятницю вранці.

Він зазначив, що в останні тижні "Росія підготувала, скоординувала та здійснила атаки, зокрема, на Харківському напрямку з позицій, розташованих у безпосередній близькості від російського кордону".

"Ми всі переконані, що згідно з міжнародним правом, Україна має право захищатися від цих атак. Для цього вона також може використовувати зброю, надану для таких цілей відповідно до міжнародних зобов'язань, у тому числі поставлену нами", — додав він.

союзники україни західна зброя удари по РФ сша німеччина

Знак гривні
Знак гривні