Архітектурна дивовижа. "Японський" будинок у передмісті Києва

Українська архітектурна студія Shovk спроєктувала у передмісті Києва будинок з елементами японської естетики. Про особливості проєкту написав провідний журнал архітектури та дизайну Dezeen.

Усі фото Євгенія Авраменка
Усі фото Євгенія Авраменка

Зведений у 2010 році будинок реконструювали, добудувавши другий поверх. Споруда розташована в саду, обсадженому хвойними деревами.

Архітектурний проєкт української студії

На дизайн будинку вплинули подорожі замовника проєкту до Японії та його повага до естетичної простоти і практичності традиційних японських інтер'єрів.

«Вони хотіли місце, де можна було б просто спостерігати за дощем за вікном, грітися біля каміна і займатися йогою на килимку татамі біля круглого вікна», — розповів головний архітектор студії Антон Вергун.

Дзен-хаус

Студія втілила у проєкті кілька відсилань до японської архітектури, зокрема великий дах з нависаючими карнизами та відкриту дерев'яну конструкцію.

Японський будинок від української студії

Фасад верхнього поверху оздоблено випаленою деревиною у стилі якісугі, яка захищає від атмосферних впливів. Почорніле дерево контрастує із потинькованим першим поверхом у стилі української мазанки.

Інтер’єр оздоблено березовою фанерою. Її коефіцієнт теплового розширення відповідає зовнішній сосновій обшивці, що запобігає появі тріщин.

Дзент-хаус під Києвом

За словами архітектора, проєкт закінчували на тлі тривалих відключень електроенергії та повітряних тривог, які змусили будівельників сиідти годинами в укриттях.

Вергун також розповів, що архітектори Shovk почали брати більше замовлень за кордоном через спричинене війною падіння попиту в Україні.

дизайн архітектурна дивовижа київ японія

Знак гривні
Знак гривні