Як дрони зупиняють російські танки і БМП на підходах до піхоти ЗСУ. Історія з передової і збір на FPV

Пресофіцерка 148 окремої артилерійської бригади ДШВ ЗСУ, у цивільному житті журналістка Катерина Петренко оголосила збір на FPV-дрони, описавши одну із ситуацій, в якій дрони врятували життя піхоті з її підрозділу.

Катерина розповідає, як прокинулася від застереження пілота на бойовій позиції про те, що росіяни на танках прорвалися і вже за 800 метрів від їхньої посадки прямо через поле.

"Черговий прорив... Уявляю, як вони заходять в посадку, намагаюся уявити, як ми будемо відстрілюватися. Але чомусь дуже чітко уявляю кадри з полону, бо десятками робила інтерв'ю з бранцями Кремля, їх родинами та акції на підтримку, знаю, ЩО на мене чекає в полоні і розумію, що в полон мені точно-точно не можна.

Тому розумію, що якщо вони не застрелять, доведеться самій себе застрелити, зірвати або попросити когось. Кого? Дивлюся на кожного в бліндажі і прикидаю, хто міг би це зробити.

Розумію, що маю себе на це налаштувати, але не можу. Така загроза прямого контакту в мене вперше. Я була вже на такій відстані до противника, але коли ситуація була стабільною. І прямо відчуваю, що це можливо останні хвилини мого життя. Справді останні. Уявляєте мій стан?!..." – описує ситуацію Петренко.

Вона розповідає, що заспокоїтися їй допоміг Юрко "Спарта" – пілот, який був командиром відділення штурмовиків у 95 ОДШБр, отримав поранення, будучи непридатним до ДШВ, перевівся в арту й на мавіках коригує всі бригадні гармати.

Юрко "Спарта". Фото з фейсбук-сторінки Катерини Петренко
Юрко "Спарта". Фото з фейсбук-сторінки Катерини Петренко

Катерина побачила на його екрані підбиті російські танки. Частина з них рушила туди, звідки приїхала, інші – догорали. Юрко при цьому випромінював спокій. "Спарта" сказав їй: "Кать, тепер ти бачиш навіщо ми треба, мавікісти. Наша піхота без нас сліпа. Вона не бачить, де підари. Ми маємо їх вибити. Якщо ми підемо і всі підуть, то що тоді? Сидимо і працюємо".

Заспокоєна Катерина взяла фотоапарат і почала знімати, як Юрко коригує стрільбу по російських танках.

"Це лише частина того, що ми пережили сьогодні увечері з пілотами артилерійської батареї бригади, в якій я служу. Це зовсім не так, як у фільмах чи розповідях. Доки на своїй шкурі не відчуєш цю загрозу, ніколи не зрозумієш, як воно...

Дивом ми цілі. Я досі під враженням від пережитого, бо вперше на моєму досвіді така серйозна загроза, що підар зайде в мій бліндаж, щоб мене і моїх вбити чи забрати в полон. Ми цілі зараз, але ясно, що цілі з наших не всі...", – пише Петренко.

Вона пояснює, що поділилася думками та емоціями, щоб розповісти, як противник зазначає колосальних втрат через ефективну роботу екіпажів FPV-дронів. Але, наголошує Катерина, людям з підрозділу Юрка "Спарти" дуже потрібні FPV-дрони, щоб відбивати штурми.

"Я за дві доби на позиції бачила ефективність цих дронів і скоро покажу вам матеріал, як ці дрони зупиняють танки і БМП на підходах до нашої піхоти. Це рятує їхні життя! Це рятує і наші з вами життя та зберігає лінію бойового зіткнення в тих кордонах, якою вона є до штурмів. Будь ласка, задонатьте моїм пілотам на FPV-дрони. Це люди з підрозділу Юрка "Спарти". Вони живуть з ним в одній хаті, вони такі ж заряджені, воїни по духу! Вони вміють працювати", – пише Петренко.

Реквізити збору на 10 FPV-дронів

Ціль: 200 000.00 ₴

Посилання на банку:
https://send.monobank.ua/jar/6SV3696eyX

Номер картки банки:
5375 4112 1316 4135

наступ окупантів збір на зсу фронт дрони

Знак гривні
Знак гривні