Китай готує армаду поромів для вторгнення на Тайвань, — The Telegraph

Китай готує армаду поромів і цивільних суден для вторгнення на Тайвань, оскільки Пекін посилює кампанію тиску на острівну державу.

Про це пише The Telegraph.

Видання зазначає, що Народно-визвольна армія Китаю не має військових десантних кораблів, потрібних для організації масштабного морського вторгнення на Тайвань. Проте їх можуть замінити цивільні судна. Серед них десятки гігантських десантних поромів, здатних перевозити сотні броньованих машин.

"Висадка десанту під вогнем є одним із найскладніших військових маневрів", — каже Рей Пауелл, директор SeaLight, проєкту Стенфордського університету, який займається дослідженням діяльності в сірій зоні Південно-Китайського моря.

За його словами, цивільні пороми "зазвичай є поганим вибором для такої місії", але вони можуть бути використані для масового транспортування військ через Тайванську протоку після того, як буде знищена її берегова оборона, або для того, щоб придушити військових острова "величезною масою".

Ілюстрація: The Telegraph
Ілюстрація: The Telegraph

Видання нагадує, що у четвер Пекін розпочав дводенні військові навчання у водах навколо Тайваню, які він назвав "суворим покаранням" за "сепаратистські дії" після полум'яної інавгураційної промови в Тайбеї на початку цього тижня Лай Чінте, який склав президентську присягу.

Читайте також: Як російський Telegram поширював дезу про вибори та суверенітет Тайваню, — дослідження

"Китай вважає демократичний Тайвань частиною своєї території і пообіцяв взяти острів під свій контроль, можливо, силою, а американська розвідка вважає, що Сі Цзіньпін наказав НВАК бути готовою захопити острів до 2027 року.

Тим часом Тайбей був змушений реагувати на кампанію так званої "сірої зони", що включає часті кібератаки, регулярні вторгнення військових літаків у його повітряний простір і переслідування китайських суден у його водах", — йдеться у статті.

Ілюстрація: The Telegraph
Ілюстрація: The Telegraph

The Telegraph зазначає, що тайванська армія значно менша за китайську, але вона захищена грізною гірською місцевістю і 180-кілометровою Тайванською протокою.

Китайський військово-морський флот вже має найбільший у світі надводний флот, а також побудував десятки кораблів подвійного призначення, здатних діяти як у мирний, так і у воєнний час.

Читайте також: Як Китай використовує свій рибальський флот у військових і політичних цілях, — розслідування

Десять років тому Пекін видав технічні інструкції для суднобудівників, які дозволять багатьом цивільним суднам бути придатними для військового використання, і, як вважається, інтегрував свої пороми, танкери і контейнеровози в структуру військового командування.

Том Шугарт, аналітик аналітичного центру Center for a New American Security, підрахував у 2022 році, що цивільні судна Китаю можуть різко збільшити тоннаж військових матеріалів, які можуть перевозити наявні військові десантні кораблі, що дасть їм змогу перевозити близько 300 000 військовослужбовців та їхню техніку через Тайванську протоку приблизно за 10 днів.

«І тайванська, і американська розвідувальні служби повинні почати стежити за ключовими цивільними судами Китаю, так само як вони спостерігають за його військово-морськими суднами», — написав він тоді.

"Хоча ідея облаштування пасажирських поромів для використання в зоні конфлікту може здатися незвичною, вона відображає ступінь зв’язку приватного сектора Китаю з правлячою комуністичною партією та військовою політикою уряду в Пекіні. 

За словами аналітиків, це також значно ускладнює планування оборони", — підсумовує видання.

флот десант Китай тайвань загроза

Знак гривні
Знак гривні