Telegram став ключовим інструментом Кремля для дезінформації і диверсій у Європі, — Bloomberg

Telegram став ключовою зброєю прокремлівських акаунтів для поширення дезінформації, спрямованої на підрив підтримки України. Зовсім недавно російські спецслужби використовували його для вербування дрібних злочинців для здійснення диверсій у європейських столицях.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це пише Bloomberg.

Як зазначає агентство, непідзвітність Telegram найбільше непокоїть європейських чиновників, які зробили боротьбу з фейковими новинами своїм пріоритетом напередодні виборів в червні. З усіма своїми новими повноваженнями щодо регулювання інформації в Інтернеті вони практично безсилі приборкати Telegram.

"Дезінформація поширюється в Telegram відкрито і абсолютно безконтрольно", — заявила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас.

За її словами, прохання видалити тривожний контент часто залишаються без відповіді: "Ми знаємо, що інші країни-члени ЄС мають подібні проблеми".

Типова проросійська пропагандистська кампанія спирається на шквал онлайн-технологій. До них належать пости в соціальних мережах, статті в державних ЗМІ, сфабриковані новини, що імітують вигляд легітимних сайтів, і анонімні коментарі на реальних сайтах.

Telegram функціонує як центральний вузол у цій екосистемі, своєрідний міст, який пропагандистські групи використовують для поширення свого контенту в активних соціальних спільнотах задля донесення своїх наративів до ширшої аудиторії.

"Telegram популярний серед різних проросійських діячів, а також осіб, які протягом тривалого часу поширюють дезінформацію, тому що в ньому майже відсутня модерація контенту", — сказав Даніель Міло, колишній директор Центру протидії гібридним загрозам при міністерстві внутрішніх справ Словаччини.

Нещодавно ЄС посилив свої повноваження щодо боротьби з незаконним і шкідливим контентом, намагаючись перешкодити зловмисникам поширювати дезінформацію напередодні європейських виборів.

Але коли справа доходить до Telegram, ці заходи не дуже ефективні — інструменти, які дійсно діють, застосовуються лише до платформ з понад 45 мільйонами активних користувачів у Європі. У Telegram, за словами його власників, 41 мільйон.

На великі платформи ЄС може накладати штрафи в розмірі до 6% від річного обсягу продажів, якщо виявить порушення, або заборонити рецидивістам в'їзд до ЄС. Ці правила поширюються, зокрема, на Facebook компанії Meta Platforms Inc., YouTube компанії Alphabet Inc. і TikTok компанії ByteDance Ltd.

Менші платформи підпадають під дію національних агентств, де фірми мають юридичне представництво. У випадку з Telegram це Бельгія. Проте національні органи влади мають обмежені повноваження вживати заходів щодо контенту на сервісі, повідомив речник Бельгійського інституту пошти та телекомунікацій.

За словами Каллас, якби Telegram був визнаний "дуже великою онлайн-платформою" відповідно до DSA, він був би зобов'язаний вжити заходів проти поширення дезінформації та запровадити жорсткіші протоколи модерації контенту.

Проте, коли французька організація Viginum, що займається моніторингом зовнішньої дезінформації, оголосила в лютому, що вона виявила підготовку до масштабної дезінформаційної кампанії за участю мережі з майже 200 вебсайтів у кількох європейських країнах, вона з'ясувала, що контент з Telegram відігравав центральну роль у цій кампанії.

Після замаху на вбивство в Словаччині Telegram-канал з майже 50 000 підписників поділився довгим повідомленням з сайту, який неправдиво стверджував, що він є відомим британським виданням Daily Telegraph.

У тексті без жодних доказів стверджувалося, що проукраїнські сили несуть відповідальність за замах на прем'єр-міністра Фіцо. Це сталося в той час, коли влада Словаччини стверджувала, що мотив інциденту залишається під слідством.

Маскування під місцеві ЗМІ було справою рук дезінформаційної організації, яку дослідники назвали Doppelganger ("Двійник") і яка відома тим, що використовує Telegram для просування фейкового контенту, що нібито походить від основних ЗМІ.

Читайте також: Фейковий сайт WP та інші "двійники". Як працює мережа російської дезінформації під назвою Doppelganger

Для проникнення в дискурс соціальних мереж "Двійник" використовує тактику, яка є більш просунутою, ніж просто поширення неправдивої інформації через канали соцмереж.

Група використовує дешеві сервіси доменних імен, які часто розміщуються на російських сервісах, згідно з даними охоронної компанії Sekoia, і ця тактика ускладнює західним агентствам виведення сайтів з ладу. Звідти Doppelganger поширює посилання, що містять неправдиву інформацію, в Telegram, де мета полягає в тому, щоб створити залученість користувачів у декількох каналах і, зрештою, поширити шкідливу інформацію в інших соціальних мережах, причому особливо вразливими є невеликі країни.

"Майже третина контенту в словацьких акаунтах Telegram походить або безпосередньо взята з різних російських джерел", — сказав Міло, посилаючись на дослідження словацького уряду. — Telegram відіграє ключову роль у поширенні російських наративів".

безпека європи дезінформація телеграм російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні