Командування вимагає змістити операторів дронів до лінії зіткнення, — військові (Оновлено)

За свідченнями військових у Х, операторам дронів надійшло від командування розпорядження наблизитися до безпосередньої лінії зіткнення. Texty.org.ua стежать за цими неофіційними повідомленнями, як тільки буде більше інформації, напишемо, чи дійсно є такий наказ.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Як повідомив військовий під ніком lucky soldier, командування вимагає змістити операторів дронів ближче до ворога, оскільки, на думку командирів, так зросте "коефіцієнт корисної дії".

Але зміститися ближче — це фактично заїхати в якийсь яр, звідки повноцінно працювати неможливо, пояснює військовий. До того ж попереду можуть бути високі дерева чи багатоповерхівки, які закриватимуть огляд. В іншому разі оператор дрона буде відкритий для противника, через що ворог може "накривати" самого оператора, знищити майно, і тоді, зазначає боєць, "робота стане".

Натомість, пише військовий, командування може наказати зайняти позицію до кілометра від ворога.

"Бо командир краще знає, як і звідки тобі літати", — пише lucky soldier.

Також він стверджує, що бувають випадки, що оператори БПЛА зненацька стають "першою лінією" або взагалі потрапляють в оточення.

На допис відреагував блогер, волонтер Сергій Стерненко, який регулярно постачає дрони на фронт.

"Геніальне рішення. Нащо нам взагалі оператори дронів?" — пише він.

Стерненко також додав, що рішення про переміщення операторів дронів якнайближче до лінії бойового зіткнення було ухвалене на високому рівні та було "спущене" як обовʼязкове всім бригадам.

"Усі оператори ударних дронів повинні переміститись до 1.5 км до ЛБЗ. Хоча є ділянки, де тільки «сіра зона» сягає 3-5 і більше кілометрів. Таке рішення призведе до одного результату — наші дронщики будуть частіше гинути", — пише волонтер.

Військовий під ніком Запорізька Сіль теж зазначає, що таке рішення не дасть особливого ефекту, а тільки збільшить втрати в людях і майні.

"Якщо таке рішення, про яке пишуть, існує, то сказати, що воно некомпетентне, це одне. Слід сказати, що з огляду на ситуацію на полі бою, воно нежиттєздатне, а його виконання ризикує збільшити показник наших втрат", — зазначає військовий.

Він додає, що люди, які продукують такі рішення, вочевидь, не були на такій відстані від фронту і не розуміють як працюють БПАКи, зокрема ударні.

Військовий пояснює, в яких умовах відбуваються бойові дії та переміщення на фронті: "Все як на долоні, ворог завжди спостерігає з повітря. І дронарі — пріоритетна ціль, яка спричиняє окупантам багато проблем, тому їх шукають і намагаються вбити, не шкодуючи вогневих засобів".

Боєць зазначає, що через це відбувається постійний пошук рішень, які дозволяють збільшити кількість опцій для вибору позиції.

"Якщо перед вами сіра зона 2-3 км, в якій неможливо вижити, і свої позиції перед нею, то дронарі з купою обладнання на собі стають легкою мішенню в цій зоні. Якщо це сектор, де дуже велика концентрація підрозділів, як це було під час наступу на Роботине, то іноді знайти адекватну позицію поблизу просто буває неможливо", — пояснює військовий.

Оновлено 24.05 о 10:50

Аналітики моніторингового проєкту Deep State стверджують, що загальновійськового наказу про переміщення екіпажів в межі до 1.5 км від лінії бойового зіткнення не існує.

"Пілоти FPV, мавіків та крил не отримували таких наказів. Проте, в результаті опитування, зі слів військовослужбовців стало відомо про одиночні подібні випадки:

У 71 ОЄБр була рекомендація з одинарним акумулятором взлітати на 1.5 км відстані. Можливо, цей випадок і послужив появі даної інформації у мережі", — зазначають аналітики.

Вони додають, що водночас є проблема грошового забезпечення пілотів. Їм рекомендують на свій страх і ризик запускатися поближче і робити обов'язково трансляцію, щоб отримати бойові за даний виліт.

"Останнє виглядає вкрай несправедливо до тих, хто захищає нашу країну. Сподіваємося, це не пройде повз відповідальних осіб", — підсумовують у Deep State.

фронт командування дрони пілоти зсу

Знак гривні
Знак гривні