ЗСУ підривають нові ракетні корвети ЧФ РФ швидше, ніж Росія встигає їх побудувати, — Forbes

У ніч проти 19 травня Сили оборони України уразили в Севастополі російський ракетний корабель "Циклон" проєкту 22800. Це ще один переконливий успіх України у знищенні Чорноморського флоту РФ.

Джерело фото: УНІАН
Джерело фото: УНІАН

Про це пише Forbes.

Ракетний корвет ВМФ рф "Циклон" увійшов до складу Чорноморського флоту в липні 2023 року, а вже за десять місяців після цього український ракетний удар потопив цей корабель класу "Каракурт" у Севастополі. 

Ще один "Каракурт", недобудований "Аскольд", був пошкоджений під час листопадового ракетного обстрілу українськими ракетами суднобудівного заводу в Керчі в Криму. 

"Відколи Росія розширила свою війну проти України в лютому 2022 року, українські сили неухильно погіршують стан Чорноморського флоту, потопивши близько 15 з його довоєнних трьох десятків великих військових кораблів і пошкодивши кілька інших.

Російське військово-морське керівництво має бути дуже стурбоване майбутнім Чорноморського флоту. Україна виводить бойові кораблі флоту швидше, ніж Росія може побудувати або посилити їх кораблями з інших регіональних флотів", — пише видання.

Forbes додає, що хоч Туреччина і блокує проходження військових кораблів через протоку Босфор, яка з'єднує Середземне море з Чорним, єдиним способом для росіян посилити Чорноморський флот є перекидання менших кораблів до Чорного моря річкою — або будівництво їх на чорноморських корабельнях.

Журналісти пишуть, що у квітні українські спецпризначенці влаштували диверсію на російському ракетному корветі "Серпухов" у Калінінграді на Балтійському морі. Цей корвет класу "Буян" був одним з небагатьох російських військових кораблів, достатньо малих, щоб дістатися до Чорного моря каналами, Волгою, Доном, а потім Азовським морем.

Крім пошкодженого "Аскольда" і затонулого "Циклона", ще п'ять "Каракуртів" будуються на корабельнях у Криму або на Волзі, тому є всі підстави очікувати, що ці корвети також стануть об'єктами атак, коли вони приєднаються до флоту в найближчому майбутньому, прогнозує видання.

рускій корабль чф рф втрати ворога крим

Знак гривні
Знак гривні