Майже половина росіян вважає допустимими тортури над людьми, — опитування

47% росіян вважають, що у "виняткових випадках" до людей можна застосовувати тортури – наприклад, щодо підозрюваних у тяжких насильницьких злочинах.

Фото з однієї з катівень на Харківщині, 2022 рік. Джерело: Дмитро Лубінець
Фото з однієї з катівень на Харківщині, 2022 рік. Джерело: Дмитро Лубінець

Про це свідчать результати опитування, проведеного російським Левада-центром.

За останні п'ять років цей показник зріс на 19 процентних пунктів — у 2019 році до тортур були лояльні менше третини опитаних.

Категорично проти застосування тортур виступили лише 35% опитаних. З 2019 року цей показник знизився майже вдвічі — з 59%.

Про те, що тортури допустимі в певних ситуаціях, частіше говорять росіяни у віці (25-39 років) — 57%; ті, хто вважає, що справи йдуть у правильному напрямку (50%); ті, хто довіряє соціальним мережам як джерелу інформації (56%). Чоловіки та жінки дотримуються цих точок зору рівною мірою (по 48%).

Респонденти старшого віку — 55 років і старше (41%); ті, хто довіряє ютуб-каналам як джерелу інформації (49%); ті, хто не схвалює діяльність Путіна на посаді президента (46%), — частіше говорять про неприпустимість катувань за жодних обставин.

Опитування Левади-Центру проводили у квітні цього року, після теракту, скоєного в концертному залі "Крокус Сіті Хол", і повідомлень про катування затриманих за звинуваченням у цьому злочині. На думку керівника "Команди проти катувань" Сергія Бабинця, через деякий час кількість тих, хто вважає допустимими катування, може знизитися.

деградація росії катування рашизм путінізм опитування

Знак гривні
Знак гривні