Україна ще не зверталася до Франції щодо допомоги військами. Що розповів Макрон у своєму терміновому посланні до Європи

Авторка інтерв'ю з французьким президентом Емманюелем Макроном для журналу The Economist розповідає у соцмережі X (твіттер) про ключові меседжі лідера Франції. Texty.org.ua публікують переклад треду.

Обкладинка журналу The Economist
Обкладинка журналу The Economist

У інтерв'ю, що вийшло під назвою "Термінове послання Еммануеля Макрона для Європи" французький президент пояснює, чому він вважає, що Європі загрожує смертельна небезпека, і що вона може з цим зробити.

Виступаючи через кілька днів після своєї промови в Сорбонні, в якій він вперше сказав, що "наша Європа може померти", Макрон говорить з ще більшим почуттям нагальності. "Все може розвалитися дуже швидко", — каже він, і кінець може бути "жорстоким".

Першою загрозою для Європи є нинішня Росія, яка систематично застосовує "агресію в усіх відомих сферах конфліктів". Якщо Росія переможе у війні в Україні, "хто може стверджувати, що це зупиниться на цьому?". Молдова, Румунія, Польща, Литва і будь-який сусід може бути вразливим до нової російської агресії.

Макрон наполягає на своїй відмові виключити можливість відправки сухопутних військ на допомогу Україні. "Якби росіяни прорвали лінію фронту, якби був запит від України — чого сьогодні немає — ми б законно мали поставити собі це питання".

На липневому саміті Європейської політичної спільноти у Великій Британії Макрон хоче розпочати дискусію про нові європейські "рамки безпеки". Нова модель безпеки має враховувати загрози, можливості та виробництво, а також зосереджуватися на географії, а не на інституціях. Він також порушить питання про розширення ядерних сил стримування Франції.

За словами Макрона, "не йдеться про те, щоб відкинути НАТО вбік". Але Європа, згідно з його давнім проєктом, повинна "готуватися захищати себе". Це захист від дистанціювання США і спосіб "полегшити американський тягар". Європа "не зводиться до ЄС".

Хоча Макрон, очевидно, все ще вважає Брекзит катастрофою — "Брекзит збіднив Велику Британію" і "нічого не зробив для розв'язання проблеми імміграції у Сполученому Королівстві" — зараз він простягає руку до Великої Британії як для набагато глибшої двосторонньої, так і для спільної європейської співпраці в галузі оборони та безпеки.

Друга загроза — це здатність Європи гарантувати своє майбутнє процвітання від подвійного шоку, спричиненого прискоренням розвитку технологій і Китаєм. Макрон побоюється, що Європа фатально відстане, якщо сьогодні не зробить правильні масові інвестиції, особливо в чисті технології та проривні інновації.

Напередодні державного візиту Сі Цзіньпіна до Франції 6-7 травня Макрон хоче залучити Китай до обговорення питань миру та планети. Але він матиме жорстке послання щодо взаємної торгівлі та тарифів. Ніхто більше не поважає старі правила, включно з Америкою, тож чи може це зробити Європа?

Третя загроза — це дріб'язковий націоналізм (розливу Ле Пен і правих популістів — Ред.). Макрон вважає, що найкращий спосіб усвідомити цю загрозу сьогодні — це перечитати Марка Блока. Книжка «Дивна поразка» про падіння Франції в 1940 році звинувачує самовдоволену, недалекоглядну еліту в капітуляції. «Що мене вбиває у Франції, як і в Європі, — це дух поразки».

Зіткнувшись з жахливим потенційним результатом, дух поразки «означає дві речі: ви звикаєте до цього і перестаєте боротися». «Політика — це не моніторинг опитувань. Це боротьба, це боротьба за ідеї, за переконання». Попередження похмуре, президент бойовий: "Я все ще оптиміст!"

безпека європи технології протидія рф агресія рф макрон

Знак гривні
Знак гривні