Битва за Чаcів Яр: як українські воїни тримають оборону міста. Репортаж WSJ (КАРТА)

Американське видання The Wall Street Journal опублікувало репортаж з Часового Яру. Texty.org.ua переказують ключові фрагменти матеріалу.

Командир батальйону ударних БпАК «Ахіллес» 92-ї ОШБр Юрій Федоренко. Фото: WSJ
Командир батальйону ударних БпАК «Ахіллес» 92-ї ОШБр Юрій Федоренко. Фото: WSJ

Видання пише, що поки Сили оборони в Часовому Яру чекають на озброєння від США, російські планерні бомби знищують будь-яке укриття, а ударні дрони вражають все, що рухається.

Зазначається, що розташований на пагорбі над захопленим окупантами Бахмутом, Часів Яр є цінною стратегічною нагородою. Якщо Україна втратить місто, її решта опорних пунктів на сході Донецької області стануть головними цілями для очікуваного російського наступу цього літа.

«Це висота», — каже Юрій Федоренко, командир батальйону ударних БпАК «Ахіллес» 92-ї ОШБр, що веде бойові дії в районі Часів Яру. «Якщо ворог захопить Часів Яр, то отримає вогневий контроль над Дружківкою, Краматорськом та Костянтинівкою», — пояснює він.

Ситуація навколо Часового Яру для українських військ є загрозливою. На кожен артилерійський снаряд, випущений Україною, Росія випускає 10, і солдати в цьому районі кажуть, що співвідношення погіршується. На лінії фронту, яка пролягає на схід від Часів Яру, росіяни зазнають важких втрат, але неухильно просуваються вперед. Зараз вони досягли східної околиці міста.

Усередині міста російські війська руйнують будівлі, в яких могли б сховатися українські захисники, використовуючи ту ж стратегію, що і в Бахмуті, за винятком того, що планерні бомби дозволяють їм робити це набагато швидше. Загалом у Часовому Яру майже жодна будівля не залишилася неушкодженою.

«Планерні бомби неймовірно руйнівні, навіть на добре укріпленій території», — каже Мік Раян, військовий стратег і генерал-майор австралійської армії у відставці.

Українські командири кажуть, що вони все ще можуть стримувати росіян.

"Атакувати, як це роблять росіяни зараз, завжди дорожче, ніж захищатися. Щоб потрапити до Часів Яру, російським військам доведеться перетнути канал, який проходить через схід міста, а потім піднятися на крутий пагорб.

Зброя, яку США готові надати, дасть Україні більше шансів утримати свою територію. Палата представників і Сенат схвалили виділення мільярдів доларів на допомогу Україні, і як тільки президент Байден підпише законопроєкт, артилерійські боєприпаси можуть почати надходити в Україну протягом декількох днів. Додаткові системи ППО потенційно можуть збивати російські літаки, що випускають планерні бомби — важкі боєприпаси радянських часів, які Москва модифікувала, додавши дешеві крила і системи супутникової навігації, щоб їх можна було запускати з більшої відстані, а не скидати", — йдеться у матеріалі.

Карта станом на 21 квітня. Джерело: WSJ
Карта станом на 21 квітня. Джерело: WSJ

Але, зазначає WSJ, Сили оборони стикаються з іншими проблемами, які американська допомога не може вирішити.

Українські війська виснажені після місяців безперервних боїв, і наразі бракує людей, яких можна було б відправити на їхнє місце. Як наслідок, розгортання на фронті, яке має тривати п'ять днів, може тривати 10 або 15 днів.

"За цей час у солдатів іноді закінчуються їжа, вода та медикаменти. Ударні безпілотники полюють на транспорт, що перевозить матеріальні засоби та свіжі війська на лінію фронту. Солдати з виліковними пораненнями помирають, днями чекаючи на евакуацію, бо ніхто не може до них дістатися", — описує ситуацію видання.

29-річний солдат з позивним «Немо» розповів, що його остання зміна на фронті тривала 10 днів, протягом яких росіяни просунулися на три чверті милі. Зазвичай вони просувалися вперед на світанку і в сутінках, коли безпілотники погано бачать, а окуляри нічного бачення не потрібні, і зазнали великих втрат за здобуту територію. За його словами, коли росіяни знаходять український окоп, вони довбають його доти, доки українці не будуть змушені відступити.

«Вони можуть обстріляти лісосмугу просто для розваги», — сказав він. «Ми можемо відповідати лише тоді, коли на 100% впевнені у цілі».

Кипіш, 38-річний солдат з іншої бригади, сказав, що минулого тижня росіяни не просунулися на його ділянку фронту. Але в його підрозділі настільки бракує боєздатних людей, що "навіть наші командири перебувають на позиціях разом з нами". 

Сили оборони України мають власну армію безпілотників, що також ускладнює росіянам поповнення запасів і евакуацію поранених. The Wall Street Journal у прямому ефірі спостерігав, як кілька команд безпілотників завдали успішних ударів по російських окопах. Більші дрони також скидають міни на поля.

Але Україні бракує артилерії, яка може завдати набагато більшої шкоди, ніж дрони. Один 50-річний водій евакуації з позивним «Чижик» розповів, що коли він їде на передову, щоб забрати поранених, він по рації запитує артилерійське прикриття. Часто, за його словами, відповідь — «ні». «Вони кажуть: “Вибачте, у нас мало снарядів”, — сказав він.

Українські військові кажуть, що багато з цих проблем будуть вирішені після поповнення запасів артилерійських боєприпасів. За їхніми словами, завдяки більшому артилерійському прикриттю вони також зазнають менших втрат, що допоможе зменшити дефіцит живої сили.

Однак воєнні аналітики кажуть, що боротьба за утримання міста все ж таки матиме свою ціну. Росія, авторитарна країна з населенням, що в чотири рази перевищує українське, може легше поглинути втрати, як політичні, так і військові.

«Їм доведеться приймати складні політичні рішення», — сказав Мік Раян про українських лідерів. «Ви утримуєте територію і жертвуєте багатьма життями? Чи ви віддаєте територію і рятуєте свою армію? Ось у такому становищі вони опинилися».

битва за донбас часів яр брак боєприпасів хід війни військо

Знак гривні
Знак гривні