Смерть мобілізованого з епілепсією на Закарпатті. Чому це велика проблема у ще більшій проблемі з мобілізацією

Уповноважений Верховної Ради з прав з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що мобілізованого чоловіка із Закарпаття, який помер дорогою до навчального центру, було визнано придатним до військової служби.

Фото ілюстративне. Джерело: United24
Фото ілюстративне. Джерело: United24

За даними Лубінця, такий висновок було вказано у довідці військово-лікарської комісії.

"Наразі щодо ймовірного порушення прав людини я відкрив провадження. Ця ситуація надалі перебуватиме на моєму особистому контролі", – заявив омбудсман.

Він зазначив, що його представники у Закарпатській і Львівській областях працюватимуть, щоб дізнатися всі обставини.

Нагадаємо, 23 квітня Закарпатський обласний центр комплектування повідомив про смерть військовозобов'язаного дорогою до навчального центру.

За даними ТЦК, у чоловіка стався епілептичний напад. Зазначається, що офіцер супроводу надав першу домедичну допомогу та викликав "швидку допомогу", але медики не встигли, і чоловік помер.

Закарпатська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону зареєструвала кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого.

Попередня правова кваліфікація – перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень (ч. 5 ст. 426-1 КК України).

Цей випадок викликав гостру критику у соцмережах, люди обурювалися і запитували, як людина з таким станом здоров'я могла пройти ВЛК.

Системна проблема

У серпні минулого року подібний трагічний випадок стався в Одеській області. Територіальний центр комплектації та соціальної підтримки в місті Березівка мобілізував 29-річного чоловіка, який мав з дитинства інвалідність. Невдовзі після прибуття до військової частини чоловік помер унаслідок нападу епілепсії.

Як нагадує Голос Карпат, наприкінці лютого у Тернопільській області військовозобов'язаний помер після кількох днів перебування у ТЦК. Спеціалізована прокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом передбачуваного перевищення влади чи службових повноважень.

А у Хмельницькому правоохоронці з'ясовують обставини смерті військовозобов'язаного під час проходження ним дообстеження в медичному закладі.

Нещодавно в мережі почали поширювати інформацію про виписану повістку, яка надійшла журналісту Артему Франкову, який помер минулого року. У ТЦК відповіли, що такі випадки не є поодиноким і трапляються через те, що громадяни не оновлюють свої персональні дані вчасно.

Від Texty.org.ua: Очевидно, що такі випадки — не лише особисті трагедії, а й системна і дуже велика проблема у ще більшій проблемі з мобілізацією. ВЛК присилають усіх, а потім значна частка стає баластом у частинах, тому що фізично не може нічим займатися просто за станом здоров'я. Такі мобілізовані отримують кошти та підвищують статистику для ТЦК, але за фактом – це баласт. Погано також те, що коли людина вже потрапляє у частину, це проблема частини, а не ТЦК.

тцк проблеми в ЗСУ ВЛК військо мобілізація

Знак гривні
Знак гривні