Росія знову програла. Як допомога від США змінить динаміку війни та наблизить перемогу України, — Енн Епплбом

Як тільки американські гроші знову почнуть надходити, динаміка війни зміниться, пише у колонці під назвою "Проросійська фракція Республіканської партії програла. Тепер Україна має перемогти" на сторінках The Atlantic польсько-американська історикиня, лауреатка Пулітцерівської премії Енн Епплбом. Texty.org.ua публікують переклад матеріалу.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Ще не пізно, оскільки ніколи не буває пізно. Жодні результати ніколи не визначені наперед, ніщо ніколи не закінчується, і ви завжди можете вплинути на те, що станеться завтра, зробивши правильний вибір сьогодні. Конгрес США нарешті робить один з таких правильних виборів. Незабаром американська зброя та боєприпаси знову почнуть надходити в Україну.

Але затримки мають свою ціну. Зволікаючи стільки місяців, зайшовши в глухий кут прикордонної реформи, а потім повернувши назад, республіканці в Конгресі, які заблокували постачання зброї та боєприпасів для України, завдали величезної шкоди, подекуди непоправної. За останні пів року Україна втратила територію, життя та інфраструктуру.

Республіканці в Конгресі блокуванням допомоги завдали величезної шкоди, подекуди непоправної

Якби Україна не була позбавлена протиповітряної оборони, Харків зберіг би більшість своїх електростанцій. Люди, які загинули під час майже щоденних бомбардувань Одеси, можливо, все ще були б живі. Українські солдати, які провели тижні на передовій, нормуючи боєприпаси, можливо, не були б настільки деморалізовані.

Читайте також: Що таке енергетичні мікромережі та як вони можуть допомогти подолати наслідки обстрілів

Затримка також змінила американську політику. Лише меншість республіканців у Палаті представників, включно зі спікером Майком Джонсоном, приєдналася до більшості демократів, які схвалили виділення 60 мільярдів доларів допомоги. У Конгресі консолідувалася явно проросійська республіканська фракція.

Урок очевидний: будь-хто, хто намагається маніпулювати зовнішньою політикою Сполучених Штатів, чи то автократ в Угорщині, чи Комуністична партія Китаю, тепер знає, що ретельно розроблена пропагандистська кампанія, спрямована на потрібних людей, може мати набагато більший успіх, ніж будь-хто колись вважав можливим.

З перших днів російського вторгнення 2022 року президент РФ Путін намагався завоювати Україну за допомогою психологічних ігор та військової сили. Йому потрібно було переконати американців, європейців і насамперед українців, що перемога неможлива, що єдиною альтернативою є капітуляція і що українська держава з часом зникне.

Багато американців і європейців, хоча й не так багато українців, підтримали цю позицію. Проросійські впливові особи — Такер Карлсон, Джей Д. Венс, Девід Сакс — за підтримки армії проросійських тролів на X та інших платформах соціальних мереж, допомогли створити наратив про провал і переконати меншість у Конгресі заблокувати допомогу Україні.

Читайте також: Як "українсько-американський" журналіст Голінкін руйнує імідж України на Заході й просуває пропаганду РФ

Повчально простежити шлях посту в соціальних мережах, який неправдиво стверджував, що президент України Володимир Зеленський володіє двома яхтами, як цей допис просувався вгору по харчовому ланцюжку наприкінці минулого року — від клавіатури пропагандиста через створену тролями ехокамеру до мізків американських законодавців. За словами сенатора Тома Тілліса, республіканця з Північної Кароліни, деякі з його колег під час дебатів про військову допомогу Україні вголос переживали, що «люди купуватимуть яхти на ці гроші». Вони начиталися фейків і повірили в їхню правдивість.

Російська кампанія з деморалізації зазнала серйозної поразки. Це також поразка для російських військових зусиль

Але з прийняттям законопроєкту про допомогу США Україні російська кампанія з деморалізації зазнала серйозної поразки. Це також поразка для російських військових зусиль, і не лише тому, що українці тепер матимуть більше боєприпасів. Несподівано російські військові та російське суспільство знову опинилися перед перспективою дуже тривалої війни. Україна, підтримана об'єднаними військовими та економічними силами Сполучених Штатів і Європейського Союзу, є зовсім іншим супротивником, ніж ізольована і самотня Україна.

Це не означає, що росіяни швидко здадуться: Путін і пропагандисти, які підтримують його на державному телебаченні, неодноразово заявляли, що їхня мета — не отримати трохи додаткової території, а контролювати всю Україну. Вони не хочуть обмінювати землю на мир. Вони хочуть окупувати Харків, Одесу, Київ тощо. Зараз, коли їхні цілі стають все більш важкодосяжними, для демократичних країн, які підтримують Україну, настав сприятливий момент для того, щоб переглянути й нашу стратегію.

Адміністрація Байдена має негайно натиснути на європейських союзників, щоб вони направили в Україну 300 мільярдів доларів російських активів

Як тільки пакет допомоги стане законом цього тижня, психологічна перевага знову буде на нашому боці. Скористаймося нею. Як рекомендував сам Джонсон, адміністрація Байдена має негайно натиснути на європейських союзників, щоб вони звільнили 300 мільярдів доларів російських активів, якими вони спільно володіють, і направили їх в Україну. Для цього є чудові юридичні та моральні аргументи — ці гроші можна законно вважати формою репарацій. Цей крок також дасть зрозуміти Кремлю, що у нього немає шляху назад до того, що раніше називалося «нормальними» відносинами, і що ціна, яку Росія платить за свою колоніальну війну, тільки зростатиме.

Читайте також: Нарешті Конгрес США вчинив правильно щодо України. Які підводні камені лишаються — The Economist

Це також хороший момент для європейців і американців, щоб серйозніше поставитися до санкцій і режимів експортного контролю, накладених на Росію. Якби НАТО проводила справжню кампанію економічного тиску, до неї були б залучені тисячі людей, з безліччю екранів у центральному командному центрі і постійно оновлюваними розвідувальними даними. Натомість це завдання покладено на невелику групу людей з різних відомств в різних країнах, які можуть знати, а можуть і не знати про те, що роблять інші.

Слід активно заохочувати українців продовжувати вести асиметричну війну, яка їм вдається найкраще

З відновленням американської допомоги слід активно заохочувати українців продовжувати вести асиметричну війну, яка їм вдається найкраще. Кампанія повітряних і морських безпілотників, яка відтіснила Чорноморський флот від узбережжя, атаки на російські газові і нафтові об'єкти за тисячі миль від України, вербування російських солдатів у Росії до проукраїнських російських підрозділів, що воюють на кордоні — нам потрібно більше, а не менше цього.

Адміністрація Байдена також має прислухатися до пропозиції Джонсона про те, щоб США надавали більше і краще далекобійне озброєння, щоб українці могли вражати російські пускові установки ще до того, як ракети досягнуть України. Якби США зробили це восени 2022 року, коли Україна відвойовувала свої території, світ міг би виглядати сьогодні зовсім інакше.

Ця війна закінчиться лише тоді, коли росіяни більше не захочуть воювати — а вони перестануть воювати, коли зрозуміють, що не можуть перемогти. Тепер наша черга переконати їх, а також нашу власну проросійську групу, що їхнє вторгнення зазнає поразки. Найкращий спосіб зробити це — повірити в це самим.

Дивіться також: HIMARS знищує вщент "Бук" і "Гіацинт" окупантів. Добірка відео з передової

стратегія епплбом поразка росії допомога сша

Знак гривні
Знак гривні