Як зростає сектор виробництва зброї в Україні і що його гальмує, — Reuters

Після початку повномасштабної війни виникли сотні українських підприємств, що виробляють зброю і військову техніку. Деякі з них насилу фінансують виробництво, і всі бояться стати мішенню для російських ракетних ударів, що посилюються.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Про це пише Reuters.

Власники кажуть, що вкладали власні гроші, щоб зберегти підприємства, і переїжджали, щоб випередити російську розвідку. Тепер вони закликають уряд скоротити, на їхню думку, надмірну бюрократичну тяганину під час закупівлі зброї. Деякі з них також хочуть отримати дозвіл на експорт, стверджуючи, що держава не в змозі купити всю їхню продукцію.

Читайте також: Потужності українського ОПК простоюють: які шляхи виходу шукають експерти, виробники та уряд

За словами міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олександра Камишина, потенційний річний обсяг виробництва військово-промислового комплексу зараз становить 18-20 мільярдів доларів.

Уряд України, який відчуває брак коштів, може профінансувати лише третину цього обсягу, сказав міністр в інтерв'ю агентству Reuters.

"Ми ведемо найбільшу війну за покоління... Якщо ви подивитеся, наприклад, на артилерійські снаряди натовського калібру, то виробничі потужності США і ЄС разом узятих є нижчими за наші потреби", — сказав Камишин.

Після розпаду Радянського Союзу багато великих державних оборонних підприємств України пережили важкі часи. Зараз війна спричинила відродження приватного сектору озброєнь.

За даними Мінстратегпрому, кількість оборонних виробників зросла більш ніж удвічі з моменту вторгнення. Приватні підприємства зараз налічують близько 400 проти 100 державних, хоча останні все ще забезпечують більшість виробничих потужностей.

Щоб розв'язати проблему нестачі коштів, Україна просить іноземних партнерів профінансувати її оборонне виробництво. У вівторок Данія зробила перше таке зобов'язання у розмірі $28,5 млн.

Деякі виробники кажуть, що їм важко знайти кошти, і ця проблема ускладнюється процесом державних закупівель, який, за їхніми словами, є повільним і громіздким.

"Перша загроза, з якою стикаються виробники, коли починають працювати, — це бюрократія військової сфери та закупівель", — каже Владислав Бельбас, гендиректор "Української бронетехніки", одного з небагатьох українських виробників, що серед іншого виробляє бронетехніку та артилерійські снаряди.

Бельбас вказує на той факт, що міністерство оборони розміщує замовлення лише на поточний рік, що заважає виробникам планувати на довгострокову перспективу.

Чотири виробники різних видів озброєнь розповіли про низку проблем: очікування місяцями, щоб дізнатися, чи зацікавлена держава в покупці, перенаправлення замовлень між департаментами міністерства оборони й збройними силами, а також відсутність гарантій майбутніх продажів, які б допомогли їм планувати виробництво.

Приватні інвестиції в основному надходять від вітчизняних підприємців, які часто кажуть, що ними керує патріотизм, а не прибуток.

Джерело в українському уряді, яке говорило на умовах анонімності для обговорення делікатних питань, заявило, що приватні інвестиції розподіляються нерівномірно.

"Всі хочуть інвестувати в привабливі історії на кшталт безпілотників, але ніхто не хоче займатися чимось складним, наприклад, (артилерійськими) снарядами", — пояснює співрозмовник Reuters.

Одним зі способів залучення коштів є надання компаніям ліцензій на експорт продукції, яка в іншому випадку залишилася б некупленою Україною через брак фінансування.

Камишин вважає, що це неможливо: "Справедливо з боку виробників вимагати або законтрактувати їхні потужності на повну, або дати їм можливість експортувати... але ця позиція не має політичної підтримки, тому ми шукаємо фінансування для наших підприємств, щоб все виробництво залишалося в Україні", — сказав він.

Окрім фінансових труднощів, виробництво зброї в Україні під час повномасштабної війни пов'язане зі значним ризиком. Деякі виробники зброї змінюють місце розташування кожні три місяці з міркувань безпеки.

"З тих (виробників), з якими я спілкувався, жодна приватна компанія не отримала (державної) компенсації за переїзд", — сказав Белбас з "Української бронетехніки".

Ще одна проблема, з якою стикаються виробники, — загроза відключення електроенергії, оскільки Росія руйнує енергетичну інфраструктуру, а в Україні закінчуються засоби протиповітряної оборони для захисту свого неба.

Джерело в уряді повідомило, що наразі виробники не мають проблем з енергопостачанням, і якщо масові відключення електроенергії все ж таки доведеться здійснити, то вони "будуть відключені в останню чергу".

українська бронетехніка камишін виробництво зброї опк

Знак гривні
Знак гривні