Потужності українського ОПК простоюють: які шляхи виходу шукають експерти, виробники та уряд

Виробничі спроможності нашого ОПК значно перевищують купівельні спроможності держбюджету. Експерти, виробники та уряд шукають шляхи виходу з цієї ситуації.

Цех "Української бронетехніки". Фото: Оксана Парафенюк для The Washington Post
Цех "Української бронетехніки". Фото: Оксана Парафенюк для The Washington Post

Експорт

Очільник фонду "Повернись живим" Тарас Чмут вважає, що слід відкрити експорт для українських виробників озброєння, адже потужності українського ОПК простоюють.

У повідомленні на своїй сторінці у соцмережі X він наголосив, що оборонно-промисловий комплекс України здатний виготовляти втричі більше продукції, ніж може профінансувати державний бюджет.

У Мінстратегпромі повідомили, що загальний бюджет оборони становить 40 млрд доларів, з яких лише 6 млрд використовують для закупівлі озброєння, зокрема й у вітчизняних виробників.

Чмут закликав запам'ятати ці цифри, адже вони показують, чому "фонди купують зброю, авто, модернізують ЗРК та роблять щодня усю свою роботу". 

"Потреби сучасної війни величезні, якщо не безмежні. Коштів у державі вкрай мало. І ті, що є, ми не найкраще використовуємо.

Пора відкривати експорт для ОПК і починати заробляти валюту, завойовувати ринки та йти у спільні виробництва з партнерами. З цієї війни ми маємо вийти з мілітарною економікою, де значний % це саме ОПК — як державний, так і приватний", — підсумував Чмут.

Раніше генеральний директор ТОВ "Українська бронетехніка" Владислав Бельбас також наголошував, що Україні потрібно лібералізувати експорт озброєння за кордон. Якщо вітчизняний ОПК може виробляти якусь продукцію, а за кордоном її готові купувати, то логічно і необхідно було б продавати українське озброєння, заводячи в країну валюту, вважає він.

Закупівлі партнерів

16 квітня Королівство Данія оголосило про виділення 200 млн данських крон ($28,5 млн) на закупівлю озброєння та військової техніки для ЗСУ в українських виробників. Таким чином Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить українське озброєння для ЗСУ.

У Мінстратегпромі заявили, що таке рішення надзвичайно важливе і для українського війська, і для української економіки.

“Спроможність українського ОПК становить близько $20 млрд. При цьому Україна має лише $6 млрд на закупівлю озброєння. Грубо кажучи, у нас працює лише третина усіх станків, які наявні в країні — бо грошей не вистачає, щоб забезпечити замовленнями решту”, — пояснив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

Оптимальний вихід з цієї ситуації — переконати партнерів, що готові купувати зброю для України, робити це в Україні, наголосив міністр. 

Він також додав, що так народився проєкт «ZBROYARI: Manufacturing Freedom». Це глобальна фандрейзингова кампанія, мета якої — зібрати $10 млрд на виробництво української зброї в цьому році.

"Сьогодні ми маємо перший донат. Це рішення знакове, воно відкриває шлях для інших країн — і ми неймовірно вдячні данському уряду і данському народу за лідерство", — заявив Олександр Камишін.

опк брак грошей виробництво зброї експорт держбюджет

Знак гривні
Знак гривні