Україна розширює програму далекобійних БПЛА, її супердрони можуть досягати навіть Сибіру, — The Economist

Україна ігнорує застереження США щодо використання ударних безпілотників на території Росії та продовжує виготовляти супердрони, які вже можуть досягати цілей у Сибіру − за 3000 км від її кордонів.

Фото ілюстративне. Джерело: Армія Inform
Фото ілюстративне. Джерело: Армія Inform

Про це пише The Economist.

Видання зазначає, що відтоді, як президент Володимир Зеленський визначив пріоритетність цієї технології, Україна інвестувала сотні мільйонів доларів у далекобійні безпілотники, здатні шукати та вражати віддалені цілі. Зараз їх виробляють пів дюжини компаній.

"Найкраща з нових моделей має дальність польоту 3 000 км і здатна досягти Сибіру. Народжена необхідністю — Захід неохоче надає Україні зброю великої дальності — ця програма підірвала значну частину російської нафтової та військової інфраструктури. Але Білий дім незадоволений. Він підштовхує українців до припинення ударів.

Занепокоєння США були різними: від зростання ціни на нафту до перспективи неконтрольованого "око за око", в якому Україна могла б опинитися в програші", — йдеться у статті.

Видання пише, що побоювання щодо останнього зросли наприкінці березня, коли Росія завдала багатомільйонних збитків українській енергетичній інфраструктурі.

"Атаки виявили прогалини в протиповітряній обороні та вразливість до нових російських крилатих ракет малої висоти Х-69. 11 квітня такі ракети знищили Трипільську електростанцію, розташовану за 40 км від Києва, хоча вона перебувала в зоні досяжності столичних систем ППО "Патріот"", — зазначає британський тижневик.

The Economist додає, що поки що Україна ігнорує американські поради щодо припинення ударів. Зокрема, офіцер розвідки з позивним "Детектив", відповідальний за частину програми, каже, що не отримував інструкцій щодо згортання операцій, але зазначає, що нещодавно відбувся перехід від націлювання на нафтову інфраструктуру, але це, ймовірно, тимчасово.

"Наші цілі змінюються з кожним днем. Ми не даємо росіянам спокою", — цитує видання розвідника.

Читайте також: Україна запускає серійне виробництво аналога DJI Mavic. Що відомо про "Шмавік"

А один з виробників безпілотників стверджує, що не всі американські представники погоджуються з офіційними закликами щодо припинення ударів по РФ.

За його словами, його контакти "підморгували", коли передавали це попередження. "Вони приватно говорять нам, щоб ми продовжували", — каже виробник дронів.

Він прогнозує розширення української програми безпілотників у найближчі місяці. "Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з європейською Росією", — підсумовує виробник БПЛА.

україна-сша атака на РФ дрони виробництво БПЛА НПЗ

Знак гривні
Знак гривні