Україна запускає серійне виробництво аналога DJI Mavic. Що відомо про "Шмавік"

Україні вдалося створити «Шмавік» – власний аналог популярного китайського цивільного квадрокоптера DJI Mavic, яким масово користуються українські військові.

Про це повідомив Forbes СЕО компанії – розробника дрона.

За його словами, ціна комплекту «Шмавіка» – близько $3500 – аналогічна китайському безпілотнику DJI Mavic. У вартість входить кейс із дроном, смарт-пульт з 10-дюймовим екраном, п’ять акумуляторів, чотири запасні пропелери, зарядна станція, кабелі та інструментами для ремонту. 

На розробку дрона українська компанія витратила більше як рік та понад $500 000. «Ключовим було створити не «весільний» дрон, не коптер для забавок, а саме військовий», – каже СЕО виробника, який залишився анонімним через питання безпеки. 

Розробник зазначає, що «Шмавік» стійкіший до пошкоджень та РЕБ, може переносити на собі два боєприпаси до 1 кг та довше перебувати в повітрі на одному заряді.

Конструкція дрона до пошкоджень, його можна ремонтувати й обслуговувати у польових умовах. Дрон також має штатну систему скиду для встановлення двох боєприпасів по 500 г кожний. З максимальним навантаженням він може літати 35 хв у радіусі 15 км на одній батареї, без боєприпасів – 75–80 хв залежно від умов польоту. 

Інфографіка: Forbes
Інфографіка: Forbes

Наразі дрон на фінальній стадії проходження необхідних випробувань, а компанія очікує на підписання державного контракту, повідомив Forbes розробник «Шмавіка». 

Заплановані потужності виробника дають змогу виробляти до 5000 «Шмавіків» щомісяця. Перша серія виробництва в обсязі 500 штук на місяць може стартувати вже з 1 червня. Частина виробництва розташована у Польщі – там вироблятимуть комплектуючі для «Шмавіків»: двигуни, системи керування, надалі – камери власної розробки. Українська розробка має задовольнити потреби ЗСУ в 50 000–60 000 Mavic на рік, додав СЕО компанії – розробника дрона. 

mavic дрони виробництво БПЛА українські розробки

Знак гривні
Знак гривні