Допомога Україні від США. Байден підтримав законопроєкт Джонсона: які зміни та шанси на затвердження

Президент США Джо Байден підтримав законопроєкт про допомогу Україні, який підготувала Палата представників Конгресу США і який було оприлюднено у середу 17-го квітня.

Фото: ОП
Фото: ОП

Про це повідомляє Голос Америки.

Крім України, яка має отримати понад 60 мільярдів доларів, допомога США виділятиметься Тайваню, а також Ізраїлю, та гуманітарна допомога – сектору Газа. Загальний пакет допомоги на суму близько 95 мільярдів доларів перебуває на розгляді Конгресу вже близько пів року.

«Я рішуче підтримую цей пакет критично важливої підтримки Ізраїлю та Україні, надання вкрай необхідної гуманітарної допомоги палестинцям у Газі та зміцнення безпеки та стабільності в Індійсько-Тихоокеанському регіоні», – мовиться у заяві президента Байдена, опублікованій на сайті Білого дому.

За словами Байдена, Ізраїль стикається з "безпрецедентними нападами з боку Ірану", а Україна – з "продовженням бомбардувань з боку Росії, які різко посилилися за останній місяць".

Байден сподівається, що Палата представників ухвалить пакет цього тижня, і відразу за цим відбудеться ухвалення і в Сенаті, який раніше вже затвердив свою версію законопроєкту.

«Я негайно підпишу цей закон, щоб надіслати світові повідомлення: ми підтримуємо наших друзів і не дозволимо Ірану чи Росії досягти успіху», – запевнив президент Байден.

Як зауважують оглядачі, є реальна можливість, що пакет закордонної допомоги, який американські законодавці не могли ухвалити з жовтня минулого року, нарешті буде схвалений.

"Очікується, що Палата представників США проголосує за надсилання додаткової допомоги Україні та Ізраїлю в суботу ввечері, що може забезпечити важливу підтримку американським союзникам у розмірі 95 мільярдів доларів і покласти край місяцям бездіяльності Конгресу", – каже кореспондент газети Financial Times Крістофер Міллер у своєму твіті.

Що змінилося у законопроєкті Палати представників?

Щодо змісту законопроєкту, то як пояснює політичний аналітик неурядової організації Razom Даг Кляйн, основними відмінностями між законопроєктами Сенату і Палати представників є те, що надання економічної допомоги Україні має бути не безоплатним, а в кредит, а також пропозиція до президента Байдена передати Україні ракети ATACMS, зброю далекої дії, завдяки якій Україна зможе вражати російські військові цілі на відстані до 300 кілометрів.

Як зауважує Клайн, позика не має стати надмірним тягарем для враженої війною економіки України і може бути пробачена, повністю чи частково, залежно від результатів президентських виборів.

“Повноваження встановлювати умови погашення та прощати позику буде за президентом. Після листопадових виборів президент може ухвалити рішення простити 50% кредиту. Інші 50% не можуть бути прощені до 2026 року. Якщо Байден програє президентські вибори, він, ймовірно, все одно може вирішити пробачити половину кредиту, перш ніж залишити посаду. Решта буде залежати від наступного президента, потенційно Трампа,” – сказав Кляйн.

Які шанси на затвердження

Спікер Палати представників Конгресу Майк Джонсон у понеділок ввечері озвучив свій план щодо розгляду ініціатив з допомоги Ізраїлю, Україні, Тайваню.

У документі ідеться також про положення щодо інших пріоритетів національної безпеки, включно із потенційною забороною мережі TikTok, яка має китайське походження, та конфіскацією заморожених російських активів. У середу були оприлюднені тексти трьох із цих чотирьох законопроєктів.

В оприлюдненому у ЗМІ листі спікера Джонсона до колег йдеться, що у ці законопроєкти можна буде вносити правки.

“Опублікувавши тексти цих законопроєктів, як тільки вони будуть завершені, ми забезпечимо час для ефективного процесу внесення змін. Ми очікуємо, що голосування щодо остаточного ухвалення цих законопроєктів відбудеться в суботу ввечері,” – йдеться у листі.

Підтримка плану Джонсона як демократами, так й республіканцями в обох палатах Конгресу залежить від четвертого законопроєкту, який може вплинути на положення інших трьох законопроєктів, та правок до всіх чотирьох законопроєктів.

“Саме голосування може зайняти багато годин. Я вважаю, що це буде катастрофа, якщо дозволять поправки, тому що Сенат їх не прийме, і тоді нам доведеться починати все знову”, – сказав конгресмен-демократ Майк Квіглі.

Водночас у розмові з Голосом Америки республіканці, які підтримують Україну, висловлювали впевненість, що спікеру вдасться здійснити свій план.

Якщо цей план не спрацьовує, каже Скотт Каллінейн, директор з урядових відносин Razom, є план Б – винести сенатську версію законопроєкту на голосування в обхід волі спікера. Петиція із такою метою була зареєстрована і вже зібрала підписи 195 членів Палати представників із необхідних 218.

Водночас на процес голосування може вплинути й початок процедури з метою усунення спікера Джонсона з посади. Про такі наміри заявили два республіканські члени Палати представників, Томас Мессі та Марджорі Тейлор Грін.

Конгресвумен Тейлор Грін заявила, що спікер пішов на неприпустимі поступки в питанні "закордонної війни" і допомоги Україні.

Про "московську Марджорі" докладніше читайте у матеріалі: Як агенти Кремля купують політиків Європи та США

конгрес сша республіканці сша допомога сша

Знак гривні
Знак гривні