Експорт Китаю до Росії впав уперше за майже два роки, — Bloomberg

Китайський експорт до Росії впав у березні, що стало першим падінням у річному обчисленні з середини 2022 року, на тлі зростаючих погроз США застосувати санкції проти Пекіна, якщо товари сприятимуть російській агресії в Україні.

Міжнародний контейнерний термінал Яньтянь у Шеньчжені, Китай. Фотограф: Qilai Shen/Bloomberg
Міжнародний контейнерний термінал Яньтянь у Шеньчжені, Китай. Фотограф: Qilai Shen/Bloomberg

Про це пише Bloomberg.

За даними китайської митниці, експорт Китаю до Росії в березні впав майже на 16% порівняно з минулим роком.

Торік товарообіг між Росією і Китаєм сягнув рекордних 240 мільярдів доларів завдяки китайському імпорту російської нафти та експорту автомобілів, промислового обладнання та електроніки.

Агентство зазначає, що скорочення китайського експорту відбувається в той час, як Росія стикається з дедалі більшими труднощами з міжнародними платежами в цілому на тлі підвищеного ризику вторинних санкцій з боку США щодо банків і підприємств, звинувачених у підтримці війни РФ в Україні.

Торгівля Туреччини з Росією також сповільнюється під тиском санкцій, що вдарило по ключовій лінії постачання для Москви, яка, на думку США і Європейського Союзу, підживлює її військову машину.

Загальний обсяг російського імпорту в березні скоротився на 18% порівняно з аналогічним періодом минулого року, свідчать дані Банку Росії.

Посилення сигналів США про ризики вторинних санкцій, пов'язаних з Росією, "означає, що врегулювання торгівлі займає більше часу, і російським імпортерам все частіше доводиться покладатися на країни Центральної Азії, щоб полегшити цю торгівлю", — сказав економіст Bloomberg Economics Russia Олександр Ісаков.

Читайте також: Чому Росія неодмінно програє в Україні: пояснює китайський експерт

Китайські банки наприкінці березня почали блокувати платежі російських компаній, які купують компоненти для електронної збірки, повідомив 4 квітня "Комерсант" з посиланням на учасників ринку в Росії. Проблеми з переказом коштів для оплати рахунків почали виникати в імпортерів китайських електронних товарів у грудні, пише газета.

«Деякі заходи США мають руйнівний ефект, але ще занадто рано говорити про те, наскільки вони довговічні», — сказав Олександр Габуєв, директор Євразійського центру Carnegie Russia. — Найімовірнішим результатом є те, що китайці будуть більш обережними».

експорт фінансування війни росія-китай санкції сша

Знак гривні
Знак гривні