Українські дрони атакували НПЗ і завод в Татарстані, де збирають "шахеди" (ФОТО, ВІДЕО)

Влада суб'єкта РФ республіки Татарстан заявила про атаку дронів на підприємства в Єлабузі та Нижньокамську, внаслідок чого стався вибух і є постраждалі.

Фото: Baza
Фото: Baza

"Сьогодні вранці на підприємства Татарстану в Єлабузі та Нижньокамську було здійснено атаку безпілотних літальних апаратів. Серйозних руйнувань немає, технологічний процес підприємств не порушений. У Єлабузі, на жаль, є постраждалі внаслідок руйнування приміщення", – йдеться у повідомленні.

Як пише Фокус з посиланням на джерела у спецслужбах, атака БПЛА на підприємства у Татарстані — спецоперація Головного управління розвідки Міноборони.

Ціллю атаки був об’єкт, який розташований на відстані понад тисячу кілометрів від України. Атаки зазнало підприємство зі збірки дронів-камікадзе "Шахед", які російські окупанти маркують під "Герань-2".

У російських Telegram-каналах з'явилося відео одного з ударів. На ролику видно, як дрон врізається в будівлю, внаслідок чого стається великий вибух.

Російські ресурси зазначають, що в Єлабузі пошкоджень зазнав комплекс хостелів, який побудували для працівників особливої економічної зони (ОЕЗ) і студентів місцевого коледжу "Алабуга Політех" у 2022 році.

Влітку 2023 року повідомлялося, що кілька сотень студентів коледжу "Алабуга Політех" (Татарстан) залучили до збирання іранських дронів Shahed.

Читайте також: Росія за допомогою Ірану планує виробити 6 тис. ударних дронів: як просувається процес, – WP

Фото: Baza
Фото: Baza

Також росЗМІ повідомляють, що безпілотник атакував нафтопереробний комплекс у Нижньокамську в Татарстані.

Атака була по заводу "Танеко", виникла пожежа. Повідомляється, що її нібито швидко ліквідували. Baza пише, що постраждали три людини.

За даними джерел УП у силових структурах, за атакою на НПЗ стоять спільно СБУ і ГУР. Джереал розповіли, що український далекобійний дрон влучив в установку первинної переробки нафти на НПЗ в Нижньокамську, після чого там виникла пожежа. Потужність цієї установки складала 8 млн тонн нафти, а це – 2,6% від загальної річної переробки РФ на рік. Окрім того, цей завод входить в п'ятірку найбільших НПЗ РФ.

шахеди гур сбу атака на РФ виробництво БПЛА

Знак гривні
Знак гривні