У Росії зростає міжетнічна ворожнеча після теракту в Підмосков'ї, — NYT

Після нападу на концертний зал "Крокус Сіті Холл" у Росії посилилася антимігрантська риторика. Вона загрожує перерости у міжетнічну ворожнечу всередині РФ.

Фото: moscowtimes
Фото: moscowtimes

Про це пише The New York Times.

Видання зазначає, що після теракту, в результаті якого загинуло понад 140 людей, у реакції Кремля постійно звучить одна й та сама тема: побоювання, що ця трагедія може спровокувати міжнаціональну ворожнечу всередині Росії.

"Тоді як Путін і його керівники служби безпеки бездоказово звинувачують Україну у допомозі в організації вбивства, той факт, що четверо затриманих підозрюваних у нападі є вихідцями з переважно мусульманської центральноазіатської країни Таджикистану, розпалює антимігрантську риторику в Інтернеті.

Для Путіна ця проблема посилюється конкуруючими пріоритетами його війни в Україні. Члени мусульманських меншин складають значну частину російських солдатів, які воюють і гинуть на фронті. Мігранти з Центральної Азії забезпечують значну частину робочої сили, яка підтримує російську економіку і ланцюг військового постачання", — йдеться у статті.

Читайте також: Московський терор. Тімоті Снайдер про фейкові та реальні загрози для Росії

NYT пише, що після теракту дописи російських націоналістичних Z-блогерів рясніють ксенофобією. Вони закликають до закриття кордонів і нарікають, що "російське суспільство перебуває на межі".

Тож зараз Кремль ходить по тонкій лінії, намагаючись задовольнити прихильників війни, обіцяючи жорсткіші дії проти мігрантів, і водночас намагаючись запобігти зростанню напруженості в суспільстві.

"Влада вбачає в цьому дуже велику, серйозну загрозу, — цитує видання колишнього радника Кремля Сергія Маркова. — Тому зараз докладаються всі зусилля, щоб заспокоїти громадську думку".

У центрі напруження опинилися мільйони трудових мігрантів і представників етнічних меншин, які вже стикаються на вулицях міст зі зростаючим расовим профілюванням, яке було звичним явищем навіть до нападу. Російська правозахисниця Світлана Ганнушкіна заявила у вівторок, що вона намагається допомогти таджику, якого щойно затримали, тому що поліція "шукає таджиків" і "побачила людину з такою зовнішністю".

"Мігранти потрібні їм як гарматне м'ясо" для російської армії "і як робоча сила", — каже Ганнушкіна. — І коли їм потрібно буде виконати план по боротьбі з тероризмом, вони також зосередяться на цій групі, і зокрема таджиках".

Державна статистика свідчить, що торік майже мільйон громадян Таджикистану, населення якого становить близько 10 мільйонів, були зареєстровані в Росії як трудові мігранти. Вони є одними з мільйонів трудових мігрантів з колишніх радянських республік Центральної Азії, які є рушійною силою російської економіки, від доставки харчових продуктів і будівництва до роботи на заводах.

Менеджер харчового бізнесу в Москві, де працюють таджики, сказала в інтерв'ю NYT, що настрої в російській столиці нагадують їй 2000-ні роки, коли мусульмани з кавказького регіону зіткнулися з широкомасштабною дискримінацією після терористичних атак і воєн у Чечні. За її словами, таджики в Москві настільки налякані, що майже не виходять на вулицю.

Читайте також: Як "Ісламська держава" повстала з попелу, щоб напасти на Москву

"Через С.В.О. вже не вистачає робочої сили, — додала вона, використовуючи російську абревіатуру для позначення війни. — А тепер буде ще гірше".

Прокремлівський аналітик Марков каже, що напруженість щодо міграційної політики помітна навіть всередині потужної системи безпеки Путіна. За його словами, антиіммігрантські настрої правоохоронних органів і розвідки суперечать інтересам військово-промислового комплексу, який потребує робочої сили мігрантів.

"Це суперечність, — сказав він. — І цей теракт різко загострив цю проблему".

деградація росії теракт міжетнічні стосунки таджики

Знак гривні
Знак гривні