Агреговані дані про атаки на російські нафтопереробні заводи

OSINT-аналітик Morten Bjørn зібрав дані про атаки на російські нафтопереробні заводи. Texty.org.ua публікують його ключові висновки.

У Росії є 37 нафтопереробних заводів різного розміру, їх можна знайти в таблиці нижче. Деякі потужності НПЗ можуть дещо відрізнятися. Потужності регулярно розширюються, тому деякі дані можуть бути застарілими, зауважує Morten Bjørn.

GJWHFE_XsAAHL6-

Аналітик склав список усіх ударів по НПЗ, інцидентів та зірваних атак. Атака, якій вдалося запобігти, визначається як "згадка про удари безпілотників у джерелах, зазвичай підкріплена фотографіями збитих дронів".

Аналізуючи всі ймовірні удари, OSINT-дослідник іноді натрапляв на інциденти, які більше схожі на аварії, ніж на атаки. Наочним прикладом є випадок на нафтопереробному заводі в Краснодарі в червні минулого року.

У наборі є дані про інциденти на нафтопереробних заводах, що передували повномасштабному вторгненню РФ.

GJWHQ93XkAARqth

"Якщо побудувати графік на часовій шкалі, то вийде наступний графік. Як ви побачите, є відносно стійка тенденція. Складається враження, що росіяни дотримуються старої радянської інструкції, згідно з якою пожежа на нафтопереробному заводі має відбуватися кожні 200 днів", – пише аналітик.

GJWINMiWkAE_dfv

"Але подивімося, що насправді відбувається після початку вторгнення. Протягом першого періоду нічого не відбувалося до кінця 2022 – початку 2023 року, коли спостерігається помітне зростання кількості пожеж (приблизно в 6-7 разів)", – коментує наступний графік дослідник.

GJWIZ1EXEAAt1f8

Як видно, додатковий сплеск інцидентів стався на початку 2024 року, коли показник збільшився приблизно вчетверо, але у 27 разів більше, ніж у початковому періоді. 3-4 пожежі під час вторгнення статистично можна віднести до аварій.

"Якщо ми вирішимо розбити це трохи більше і включимо інциденти без наслідків (наприклад, збиті безпілотники), то побачимо картину з трьома чіткими фазами. На першій фазі активність зосереджена навколо 3-4 ударів у травні 2023 року", – пояснює Morten Bjørn.

GJWI3T6WIAAFeZC

Друга фаза починається приблизно в 20-х числах січня 2024-го і триває два тижні. Потім настає оперативна пауза приблизно на 20 днів перед наступною двотижневою кампанією.

"Залишається з'ясувати, чи була атака 23 березня на НПЗ у Самарській області початком четвертого етапу, який триватиме ще два тижні. У такому випадку, операційна пауза тривала лише 6-7 днів.

У будь-якому разі нинішня кампанія безумовно має вплив на ціни на нафтопродукти", – підсумовує OSINT-аналітик.

GJWJ7hHWgAAtdk8

Читайте також: Удари по залізничних електропідстанціях суттєво ускладнять військову логістику росіян (КАРТА)

економіка рф атаки на нпз рф нафта

Знак гривні
Знак гривні