Таємний план важковаговиків. США та Німеччина свідомо "дозують" зброю для Україні, — експерт

Між США та Німеччиною вже на початку 2023 року були таємні домовленості щодо заведення війни в Україні в глухий кут через маніпулювання у наданні зброї.

Фото: АрміяInform
Фото: АрміяInform

Про це пише старший дослідник Фінського інституту міжнародних відносин (FIIA) та експосадовець НАТО Едвард Хантер Крісті.

Експерт відзначає, що ці таємні домовленості повною мірою проявилися під час Вільнюського саміту НАТО влітку 2023 року

Читайте також: Що означає комюніке Вільнюського саміту НАТО для України та майбутнього Альянсу: пояснюють експерти

Крісті нагадує, що у листопаді 2023-го вийшла скандальна стаття в BILD про "таємний план" між Берліном і Вашингтоном. "Ця публікація наштовхнула на думку, що адміністрації Байдена – Саллівана і Шольца – ПлетнераШмідта вже вирішили за зачиненими дверима і в умовах непрозорості, чим це все закінчиться", – додає він.

Тоді, в листопаді 2023 року, стверджувалося, що домінування США і Німеччини у військових постачаннях в Україну буде навмисно використано для того, щоб завести війну в глухий кут.

Читайте також: Ні-ні-ні-так. Який вигляд має битва за Україну зсередини Білого дому (переклад із The New Yorker)

"Це робилося з метою мінімізації передбачуваного ризику посилення російської агресії щодо США і Німеччини, і на шкоду офіційній позиції, заснованій на міжнародному праві, яка б закликала до справедливого миру, заснованого на повному відновленні суверенного контролю України над усією її територією", – пише Крісті.

Експерт зазначає, що така позиція США та Німеччини була очевидна ще у січні 2023 року, коли ці країни були відсутні під час підписання Талліннських зобов'язань, і пізніше ніколи чітко і повністю не підтримували викладене у документі бачення.

Про Талліннські зобов'язання докладно можна прочитати тут: 9 країн Європи пообіцяли безпрецедентну допомогу Україні: що передбачає "Талліннська декларація"

На думку Едварда Хантера Крісті, про домовленості США і Німеччини щодо недостатньої підтримки України задля уникнення ескалації свідчить той факт, що Байден і Шольц публічно спустили на гальмах ідею постачання Україні бойових літаків стандарту НАТО на початку 2023 року. Пізніше Байден поступово змінив свою позицію після тривалої кампанії й тиску з боку сміливіших членів Альянсу – переважно малих західноєвропейських країн.

"Відповідальність за неспроможність запропонувати Україні належний шлях розвитку лежить на Шольці, Байдені та їхніх головних радниках.

Вони вже підійшли до всієї війни з думкою про пошук патової ситуації в корейському стилі та фактичного розділу, ще до того, як Республіканська партія перейшла до повної зради України за вказівкою Дональда Трампа", – пише експерт.

Після Вільнюського саміту, нагадує Едвард Хантер Крісті, колишній Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен запропонував інтегрувати вільну частину України в НАТО, взявши за аргумент прецедент Західної Німеччини, але зі сміливим додатковим поворотом: дозволити українцям продовжувати боротьбу за повернення решти території, щоб стаття 5 застосовувалася лише до визначеної, вільної частини України, але не до все ще окупованих регіонів.

"Блискуча і справедлива концепція, але, на жаль, її дуже важко реалізувати політично.

Чи бачимо ми, що хоча б частина з того, що запропонував Расмуссен, дійшла до сердець і умів керівництва Німеччини чи Сполучених Штатів?

Ні. І це особливо неприйнятно у випадку з Німеччиною, з огляду на те, що вона отримала вигоду від виняткової домовленості: де-факто членство в НАТО частини її території", – зазначає науковий співробітник Фінського інституту міжнародних відносин.

Він також вказує на те, що варіант, запропонований президентом Франції Макроном про можливе відправлення західних військ в Україну для захисту її ключових міст теж не знайшов підтримки у "важковаговиків" світової політики.

"Як це не скандально, лідери у Вашингтоні, зокрема, побудували весь свій підхід до війни на ілюзії, що вони можуть контролювати її траєкторію, не вдаючись до ескалації.

Як наслідок, щоразу, коли Росія витягала нового "кролика" зі свого капелюха, реакція була нульовою.

Можливо, адміністрація Байдена та офіс Шольца можуть поплескати один одного по спині: так, вони відповідальні, завдяки своїй владі блокувати й говорити "ні".

Та це ганебна форма влади – тримати двері будинку зачиненими, тоді як на вулиці жертва ножового нападу стікає кров'ю, але продовжує боротися.

Власники будинку мають набагато кращу зброю. Але вона, здається, тільки для мешканців дому. І періодичний стукіт у двері захисника вулиці залишається без відповіді", – наводить паралелі Едвард Хантер Крісті.

Експерт підсумовує, що така позиція недієздатності принесе не мир, а лише більше крові, і напряму загрожує "паралізованому і розгубленому" Заходу.

допомога заходу НАТО шольц протидія рф байден

Знак гривні
Знак гривні