9 країн Європи пообіцяли безпрецедентну допомогу Україні: що передбачає "Талліннська декларація"

У четвер, 19 січня, міністри оборони й представники міністерств оборони дев’яти країн Європи підписали "Талліннську декларацію", де міститься зобов’язання подальшої військової допомоги Україні.

Декларацію підписали міністри оборони Великої Британії, Естонії, Латвії, Литви та Польщі, а також представники Данії, Нідерландів, Словаччини та Чехії, повідомляє сайт уряду Великої Британії.

У документі підписанти засуджують "атаки Росії, спрямовані на тероризування українського народу, зокрема навмисні атаки на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, які можуть становити воєнні злочини".

"Разом ми продовжимо підтримувати Україну в її переході від опору до вигнання російських військ з української землі. Об'єднуючи зусилля членів і партнерів Альянсу, ми гарантуємо, що глобальна військова підтримка буде максимально стратегічною і скоординованою", – йдеться в декларації.

Міністри оборони й представники міністерств оборони дев’яти країн Європи зазначають, що новий рівень підтримки України вимагає надання танків, протиповітряної та протиракетної оборони, які діють разом з дивізійними артилерійськими групами, і "подальшим глибоким високоточним вогнем, що дозволяє цілеспрямовано уражати російські логістичні та командні вузли на окупованій території".

"Тому ми зобов'язуємося спільно продовжувати надавати безпрецедентну допомогу, включно з основними бойовими танками, важкою артилерією, засобами протиповітряної оборони, боєприпасами та бойові машини піхоти для оборони України", – йдеться в декларації.

326509447_986222209008734_2791260821199844761_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

Що обіцяють країни-підписанти "Талліннської декларації"

Данія

Країна вже надала Україні військову допомогу на суму близько 600 мільйонів євро та пообіцяла продовжити навчання бійців ЗСУ. Данія також віддасть Україні всі свої 155 мм артилерійські установки Caesar — 19 САУ.

Чехія

Чеська Республіка продовжуватиме надавати підтримку Україні через постачання військових матеріалів. Країна працює над збільшенням виробництва боєприпасів великого калібру, гаубиць і БТРів. Ключовим компонентом внеску Чехії буде технічне обслуговування вже поставленого обладнання та збільшення потужностей з технічного обслуговування і ремонту.

Естонія

Естонський пакет складається з десятків 155-мм гаубиць FH-70 і 122-мм гаубиць Д-30, тисяч 155-мм артилерійських боєприпасів, машин підтримки артилерійських частин, сотень протитанкових гранатометів Carl-Gustaf. Крім того, 2023 року Естонія продовжить проводити як базову, так і спеціальну підготовку сотень військовослужбовців ЗСУ.

Латвія

Латвія готує нову допомогу у вигляді додаткових десятків переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК) "Стингер" і додаткових елементів протиповітряної оборони, двох гелікоптерів М-17, десятків кулеметів з боєприпасами, кількох десятків БПЛА і запчастин для гаубиць М109. У 2023 році Латвія планує підготувати близько 2000 українських солдатів за різними програмами — від базової піхотної підготовки до спеціалізованих курсів.

Литва

Новий литовський пакет військової підтримки складається з десятків зенітних установок L-70 із десятками тисяч боєприпасів і двох вертольотів Мі-8 загальною вартістю 85 млн євро. Цьогоріч ще 40 млн євро буде вкладено в закупівлі для підтримки українських військових. Сюди увійдуть антидронова зброя, оптика, тепловізійні пристрої та БПЛА. Крім того, 2 млн євро буде переведено до Міжнародного фонду Великої Британії для фінансування проєктів із придбання важкого озброєння для Києва.

Польща

Новий польський пакет складається із зенітних установок С-60 та 70 000 одиниць боєприпасів до них. Польща вже передала 42 бойові машини піхоти і продовжує постачання 155-мм гаубиць KRAB та різних видів боєприпасів для ЗСУ. Крім того, Польща готова передати роту танків Leopard 2 з 1000 боєприпасів у межах ширшої коаліції.

Словаччина

На додаток до вже переданої важкої техніки Словаччина продовжить інтенсивне обговорення з членами НАТО можливостей, пов'язаних з основними бойовими танками, бойовими машинами піхоти, системами протиповітряної оборони, а також збільшенням виробництва гаубиць, обладнання для розмінування і боєприпасів. Конкретні деталі будуть розроблені в належний час на основі постійних обмінів з членами та партнерами Альянсу. Словаччина продовжуватиме тренувати українських солдатів і розширюватиме навчання відповідно до потреб України.

Велика Британія

Прискорений пакет допомоги Великої Британії складається з ескадрильї танків Challenger 2 з броньованими ремонтно-евакуаційними машинами; самохідних 155-міліметрових установок AS90; сотень інших броньованих і захищених машин. Також країна надасть Україні БПЛА, сотні ракет GMLRS, ракети для системи ППО Starstreak, 600 боєприпасів для ПТРК Brimstone, а також обладнання для ремонту танків і БМП. Велика Британія також координує Міжнародний фонд для України, який разом з партнерами зібрав майже 600 мільйонів фунтів стерлінгів. Перший пакет підтримки від фонду буде оголошено незабаром.

Нагадаємо, що Нідерланди відправлять до України систему протиракетної оборони Patriot.

Читайте також: Нідерланди пообіцяли Україні ЗРК Patriot услід за США і ФРН. Що можуть захистити три батареї

військова допомога союзники україни західна зброя

Знак гривні
Знак гривні