США закликали Україну припинити атаки на нафтопереробні заводи в РФ, — FT

США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, попередивши, що удари безпілотників можуть призвести до зростання світових цін на нафту, а також бензину в США, що може зашкодити переобранню президента Джо Байдена.

Ілюстрація: FT
Ілюстрація: FT

Про це пише Financial Times з посиланням на три анонімні джерела, повідомляє РБК-Україна.

Зазначається, що неодноразові попередження з Вашингтона отримали високопосадовці СБУ та ГУР. Одне з джерел сказало, що Білий дім дедалі більше занепокоєний зухвалими атаками українських безпілотників.

FT нагадує, що Росія залишається одним із найбільших у світі експортерів енергоносіїв, попри західні санкції щодо її нафтогазового сектора. Ціни на нафту цього року зросли приблизно на 15%, до 85 доларів за барель, що призвело до зростання цін на пальне якраз у той момент, коли президент США Джо Байден розпочинає свою кампанію з переобрання.

"Вашингтон також стурбований тим, що якщо Україна продовжуватиме завдавати ударів по російських об’єктах, зокрема за сотні миль від кордону, Росія може у відповідь накинутися на енергетичну інфраструктуру, на яку покладається Захід", — пише Financial Times. Зокрема йдеться про трубопровід КТК (Каспійський трубопровідний консорціум — ред.), який транспортує нафту з Казахстану через Росію на світовий ринок. Цей трубопровід використовують західні компанії, зокрема ExxonMobil і Chevron. 

"Ми не заохочуємо і не допускаємо атак усередині Росії", — заявив представник Ради національної безпеки США.

Хеліма Крофт, колишній аналітик ЦРУ, яка нині працює в RBC Capital Markets, нещодавно зазначила, що Україна продемонструвала, що може завдати удару здебільшого інфраструктури експорту нафти на заході Росії, поставивши під загрозу близько 60% експорту країни.

Заперечення США виникли на тлі того, що Байден цього року має важку боротьбу за переобрання, а ціни на бензин зростають, збільшившись майже на 15% цього року і склавши приблизно 3,50 доларів за галон. "Ніщо не лякає чинного американського президента більше, ніж зростання цін на пальне в рік виборів", — сказав Боб МакНеллі, президент консалтингової компанії Rapidan Energy та колишній радник Білого дому з енергетики.

FT пише, що минулого тижня Україна здійснила дві найбільші та наймасовіші атаки дронів, при цьому операції ГУР та СБУ успішно атакували сім російських енергетичних об'єктів протягом кількох днів поспіль.

За словами одного українського чиновника, який брав участь у плануванні та проведенні атак, мета "спецоперацій" — перешкодити постачанню палива російським військам та скоротити фінансування військових зусиль Кремля.

"Київ також хоче завдати символічного удару, наблизивши війну до Москви й показавши, що її протиповітряна оборона, зокрема навколо Кремля, може бути прорваною.

Деякі офіційні особи також розглядають повітряну кампанію як засіб підштовхнути Вашингтон до затвердження представленого в Конгресі пакета військової допомоги на суму 60 млрд доларів, що має вирішальне значення для оборони України", — зазначає Financial Times.

Речник американської Ради національної безпеки сказав, що США не заохочують і не сприяють ударам України по території Росії. У ЦРУ відмовились від коментарів. У Києві представник СБУ відмовився від коментарів. Представники ГУР та офісу Володимира Зеленського не відповіли на запити про коментарі.

атаки на нпз рф пальне сша

Знак гривні
Знак гривні