"Пріоритетні" підрозділи та проблема відношень. Розрекламований рекрутинг до ЗСУ потрібно рятувати

Нещодавно Генштаб змінив правила, визначивши список з кількох десятків підрозділів так званого пріоритетного комплектування, і лише для цих підрозділів відношення мають працювати гарантовано.

Фото: 120 бригада територіальної оборони ЗСУ
Фото: 120 бригада територіальної оборони ЗСУ

Про це повідомляє народний депутат Володимир В'ятрович.

"Цей список секретний і змінюється, і люди, подаючись на вакансію, не знають, чи обрана ними частина належить до пріоритетних. А якщо не належить, з ТКЦ чи навчального центру солдата можуть відправити куди завгодно", – зазначає нардеп.

За його словами, пояснення цього рішення просте: Генштабу не подобається, що, наприклад, у Третій штурмовій бригаді чи «Вовках да Вінчі» не бракує охочих, а до багатьох інших частин, які потребують поповнення, не хочуть йти. Тому, мовляв, треба «тимчасово» гребти всіх рекрутів куди нам потрібно, а колись пізніше поширимо обов’язкову дію відношень на решту частин.

Читайте також: Що таке "мобілізація"? Це значно більше, ніж робота ТЦК: пояснюємо

"Ця логіка – хибна і шкідлива, бо вбиває довіру до рекрутингу, мотивацію і вже згадану здорову конкуренцію. Зруйнувати все через нестримне бажання діяти виключно совєтськими методами – легко, а відновити зруйновану довіру і мотивацію буде дуже важко", – наголошує В'ятрович.

Народний депутат повідомив, що сьогодні оборонний комітет парламенту має, серед іншого, розглянути поправку 1197 до законопроєкту про мобілізацію, яка гарантує відряджання людей саме в ті підрозділи, до яких вони рекрутуються.

В'ятрович як співавтор поправки застерігає, що комітет планує її відхилити, як видно з проєкту таблиці до другого читання.

Це, на думку нардепа, було б непоправною помилкою.

Читайте також: Не Стахівим єдиним. В Україні діє цілий антимобілізаційний рух

"Аргументи, що, мовляв, усі підуть лише у популярні або в тилові частини, не витримують критики. Адже будь-яка частина набирає людей лише на вакантні посади, які все одно потрібно заповнити – чи через рекрутинг, чи через мобілізацію. Частина набирає саме потрібних їй кваліфікованих і мотивованих людей. А для того, щоб заповнити решту вакансій в армії, якраз й існує мобілізація", – відзначає В'ятрович.

Читайте також: Що потрібно змінити в армії, щоб підвищити мотивацію громадян мобілізуватися? Дискусія

Щоб врятувати й масштабувати рекрутинг треба зробити насамперед дві речі, наголошує народний депутат:

"По-перше, комітет має врахувати поправку 1197 до законопроєкту про мобілізацію, захистивши рекрутинг на законодавчому рівні.

По-друге, Генштаб і Міноборони самі мають невідкладно, не чекаючи ухвалення нового закону, гарантувати можливість людям рекрутуватися в ті частини, які вони обрали і які потребують саме цих людей".

мобілізація мотивація рекрутинг зсу відношення

Знак гривні
Знак гривні