Що впливає на ситуацію на фронті. Генерал ЗСУ назвав переваги армії Росії

Заступник міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк у статті для Укрінформу перелічив переваги російських військ на фронті. Texty.org.ua переказують ключові фрагменти статті.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Гаврилюк нагадує, що з моменту останньої зустрічі в форматі «Рамштайн» (з 14 лютого минуло трохи більше ніж місяць) Сили оборони України знищили 12 російських винищувачів-бомбардувальників, один А-50, понад 350 танків та майже тисячу ББМ противника.

"Але, попри величезні втрати на полі бою, у росіян залишається суттєва перевага у кількості озброєння та техніки завдяки запасам зразків ОВТ радянського виробництва. Так, Сили оборони України від початку широкомасштабного вторгнення знищили понад 10600 (!) артилерійських систем росіян. Але це – менше ніж половина від їхніх запасів", — йдеться у статті.

Перевага у боєприпасах і авіації

Гаврилюк пише, що Росія оцінила нинішні виробничі можливості України та країн союзників і використовує свою перевагу у боєприпасах, фактично не зменшуючи інтенсивності вогню. За його словами, від початку 2024 року перевага в артилерійському вогні вздовж лінії фронту становить 7:1 на користь ворога. Генерал зазначає, що у Кремлі розраховують, що їм вистачить снарядів для домінування на полі бою ще на тривалий час.

"Російська бойова авіація домінує у небі. Ворожі винищувачі активно застосовують по наших позиціях на лінії бойового зіткнення та прифронтових районах керовані авіаційні бомби. Від початку поточного року (за 77 діб) літаки противника скинули на наші позиції понад 3500 авіабомб, що у 16 разів більше порівняно з 2023-м", — пише Гаврилюк.

Він додає, що переламати домінування росіян у повітряній війні мають довгоочікувані F-16, що підвищить можливості Сил оборони України на землі. "Але наразі ситуація така, що у нас ще немає F-16, а запаси боєприпасів певних номенклатур падають до критичного рівня. Ці та інші фактори ускладнюють Силам оборони України виконання завдань з відсічі агресору", — констатує заступник міністра оборони.

Перевага у живій силі

Гаврилюк наголошує, що ще один вагомий козир окупантів — величезний ресурс живої сили.

"Ті, хто спостерігає зростальну статистику втрат росармії у війні з Україною і думає, що вони мають зупинитися, помиляються. Вони не зупиняться.

Без сумніву, через деякий час після імітації виборів у Росії Путін пожене своїх нових солдатів уперед, з новою люттю. Він накаже провести наступну примусову мобілізацію, збере нових найманців із третіх країн.

Перед тим як ця нова хвиля російських «мобіків» опиниться на фронті, у нас може буде певний час для мобілізації сил — підсилення бригад, створення резервів", — йдеться у статті.

Що можуть протиставити цьому Сили оборони

Гаврилюк зазначає, що єдиною відповіддю на переваги ворога є прискорення нинішніх темпів втрат окупантів. Для цього Силам оборони України надважливо збільшити вогневу міць.

"Очевидно, ми не можемо змагатися з росіянами у кількості танків, артилерійських стволів, солдатів. Тому я акцентую увагу на сучасних зразках зброї, яка потужніша, точніша за російські зразки, а отже – ефективніша. Велика дальність і точність завдання ударів – це ключові фактори", — підкреслює генерал.

Без сучасних інструментів війни важко розраховувати на суттєві переміни на фронті, пише Гаврилюк.

"Нам потрібні передусім системи ППО, літаки, ракети дальнього радіуса дії, снаряди, особливо калібру 155 мм, сучасні системи РЕБ тощо.

Результат цієї війни насамперед залежить саме від українського солдата на полі бою та конвеєра зброї наших союзників", — підсумовує заступник міністра оборони.

тактика м'ясорубки боєприпаси фронт зс рф

Знак гривні
Знак гривні