Чи ефективна тактика ударів по нафтопереробних заводах у РФ

Західні експерти пишуть про серію атак безпілотників на нафтопереробні заводи у РФ, аналізуючи, чи може ця тактика дати відчутні результати й послабити Росію.

Пожежа на нафтозаводі у Рязані, 13 березня. Джерело фото: mil.in.ua
Пожежа на нафтозаводі у Рязані, 13 березня. Джерело фото: mil.in.ua

Про це повідомляє Голос Америки.

Згідно з інформацією української розвідки, 12 російських нафтопереробних заводів постраждали від ударів українських дронів дальньої дії.

"Загалом дрони СБУ нещодавно успішно атакували 12 нафтопереробних заводів в Росії", — наводить Reuters слова посадовця української розвідки. Ще одне джерело агентства вказало, що до цієї кількості НПЗ не входять заводи, атаковані ГУР.

"Основні російські нафтопереробні заводи щодня зазнають ударів", — твітує викладач економіки американського університету Case Western Reserve.

Атаки впливають на здатність Росії виробляти нафтопродукти.

Згідно з повідомленнями влади російського Краснодарського краю, в ніч на 17 березня нафтопереробний завод в Слов'янську-на-Кубані зазнав удару українськими дронами. Цей завод в основному постачає нафтопродукти на експорт.

У суботу голова Самарської області Росії Дмитро Азаров підтвердив, що в результаті атаки безпілотників два нафтопереробні заводи області постраждали, і нафтопереробна установка на Сизранському НПЗ загорілась. Пожежу згодом вдалось загасити, повідомили в російській владі.

Reuters також наводить повідомлення представників промисловості, що четвертий за величиною в Росії нафтопереробний завод Norsi в Нижньому Новгороді настільки постраждав від обстрілів, що змушений був скоротити виробництво вдвічі.

"Ударом в яблучко в сучасній війні" назвав аналітик Інформаційної служби з нафтових цін компанії Dow Jones Том Колца удар по установці дистиляції нафти. Колца наголошує, що удари по запасах нафтопродуктів, хоч і видовищні, але не такі ефективні. А щодо очищення нафтопродуктів, то Росія не має ефективної системи захисту навколишнього середовища і просто зможе використовувати нафтопродукти із вищим вмістом сірки, а от удари по установках дистиляції є найбільш дієвими.

Колца все ж зауважує, що світовий ринок і, зокрема, ціни на бензин у США можуть постраждати, якщо здатність Росії експортувати нафтопродукти буде підірвано.

З ним не погоджується аналітик Німецького інституту міжнародних відносин та безпеки Яніс Клюге, який каже, що атаки на російські нафтопереробні заводи не призведуть до зростання цін у світі, поки триває експорт російської нафти. "Вплив відчує лише Росія", — каже аналітик.

Атаки, як видається, спрямовані на те, щоб зірвати нафтове виробництво в Росії і підірвати її здатність вести війну в Україні, пише Newsweek. Видання також вказує, що напади збіглися в часі з президентськими виборами в Росії, які міжнародна спільнота не вважає ані чесними, ані вільними.

Хоча в Росії на біржі зростають ціни на бензин, до справжнього дефіциту бензину ще далеко, вказує Клюге. В низці твітів він пояснює, що у разі дефіциту необхідні потужності може надати Білорусь.

Водночас Клюге переконаний — напади на нафтові об'єкти є ефективною тактикою, зокрема через те, що ціни на бензин можуть стати політичною проблемою для Путіна.

тактика НПЗ безпілотники нафта атака на РФ

Знак гривні
Знак гривні