Росіяни знову адаптувалися. Що відбувається на фронті і як протидіяти новим загрозам

Головний сержант підрозділу ударних дронів Єгор Фірсов описує нинішню ситуацію на фронті. Він застерігає, що російські війська адаптувалися й показують перевагу в безпілотних системах і протидії ним, і пояснює, що як нам треба протистояти новим викликам.

Фото: Єгор Фірсов/Фейсбук
Фото: Єгор Фірсов/Фейсбук

FPV-дрони

Фірсов зазначає, що ворог активно збиває FPV-дрони рушницями. В росіян працюють спецгрупи зі стволами, що стріляють дробом. Паралельно може працювати рушниця РЕБу, що придушує зв’язок дрона.

"Це ніби незначний аспект. Показовий він у тому, що ворог системний. Навіть орко-радянська армія підлаштовується і перебудовує структуру підрозділів під реалії на полі бою.

Точну цифру не скажу, але в нас вже збили немало бортів. Цей факт навіть змусив нас змінювати тактику польотів", — каже військовий.

Читайте також: Україна програє у стратегічній адаптації до війни. Що потрібно зробити

Повітряна розвідка

За словами Фірсова, ще більше зараз зростає значення повітряної розвідки. В кого більше очей в небі, хто швидше обробляє інформацію — той і має перевагу. Чим далі літають ці «очі» — тим глибше можна сковувати противника.

"На жаль, в орків і тут перевага. Над позиціями вглиб 20 кілометрів скрізь висять ворожі крила. Що аналізують наші пункти, логістику, пересування і корегують вогонь", — застерігає головний сержант підрозділу ударних дронів.

Фірсов пояснює, що центральний боєць у цій війні — це вже не артилерист чи оператор ударного дрона. Це той боєць, який дає картинку куди саме в цю мить вести вогонь, бо в саме цю секунду працює ворог на умовному танку чи системі, що випускає ракети С 300.

І через короткий час інформація буде вже не актуальною.

"Фактично умовний аеророзвідник і керує боєм", — каже військовий.

Система управління

Єгор Фірсов наголошує на важливості ситуаційної обізнаності, адже на полі бою проходять десятки важливих процесів.

"Безліч екіпажів працює з ударними дронами. Вони глушать один одного, перебивають канали. РЕБи наших підрозділів також впливають і на наші дрони - можуть глушити і наші пташки. В цей час працює багато розвідувальних дронів, можуть йти штурмові атаки ворога в десяти метрах від наших позиції. Може проходити пересування техніки ворона в кілометрах від позицій.

І усе це проходить в одну секунду. І усім цим командиру треба управляти й приймати якісні рішення", — описує ситуацію військовий.

За його словами, вже минули часи командирів, які займають висоти, наочно дивляться на бій і криком роздають команди. Зараз мають суттєву перевагу ті командири, які впорядковують військові процеси на планшети й екрани та аналізують дані.

Оборона

Фірсов відзначає, що інженерні війська ЗСУ нарешті активніше почали будувати лінії оборони, але цього замало.

"Тішить, коли бачиш, що їдуть «зуби дракона», ліс, інші бетонні споруди. Усе це круто. Але поки дуже далеко від ідеалу.

Будувати треба постійно і всією країною. З найкращими будівельними кампаніями. І фахівцями. І не думати, що можна двома інженерними ротами побудувати лінії оборони", — підсумовує головний сержант підрозділу ударних дронів.

фронт війна технології адаптація зс рф fpv-дрони реб

Знак гривні
Знак гривні