Як СБУ паралізувала бізнес в’єтнамців в Україні. Розслідування зупинки заводу вермішелі Rollton

У 2022 році Служба безпеки України звинуватила в'єтнамський бізнес в державній зраді, робота заводу вермішелі Rollton була паралізована, а через пів року справу закрили «за відсутністю складу злочину».

Завод у Білій Церкві. Фото: gerz-construction.com
Завод у Білій Церкві. Фото: gerz-construction.com

Про це йдеться у розслідуванні проєкту "Наші гроші".

Видання нагадує, що 29 червня 2022-го  слідче управління ГУ СБУ у Києві та Київській області відкрило провадження  №22022101110000218 проти ТОВ «Маревен Фуд Європа» (ТМ Rollton). Завод – в Білій Церкві. Власник – громадянин В’єтнаму Май Ван Мінь. Підстава: ч.4 ст. 110-2 КК України (Фінансування повалення конституційного ладу або зміна меж територій України).

Що інкримінували в’єтнамцям?

  1. Кіпріотська фірма-власник мала своє відділення також у Росії.
  2. Права на марку Rollton були на російському відділенні, і українське підприємство платило за використання. Однак останній раз ця проплата відбулась ще до війни – у 2021 році.
  3. «З 2019 по даний час укладаються договори на постачання виробленої в Україні продукції до РФ та забезпечення її реалізації на території країни-агресора». Тобто не сама торгівля, а укладення договорів.

Справу вели старший слідчий в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління СБ України Кравченко С.П. та прокурор Київської обласної прокуратури Ковальчук А.А.

Згодом виявилось, що всі звинувачення – фальшиві, йдеться у розслідуванні. 29 грудня постановою старшого слідчого в ОВС слідчого управління ГУ СБ у м. Києві та Київській області кримінальне провадження закрили на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України, у зв`язку з відсутністю складу злочину.

Після зупинки заводу на пів року власники продали права на підприємство. Замість «Маревен Фуд Європа» (Кіпр) власником стала також кіпріотська Джелмонд ЛТД (Jelmond LTD). Офіційним бенефіціаром вказано ще одного в’єтнамця  – це Тран Туан Мінь. 23 лютого 2023 року ТОВ «Маревен Фуд Європа» змінило назву на ТОВ “Євро Фуд Сервіс”.

інвестиції сбу тиск на бізнес суд

Знак гривні
Знак гривні