Як десантник двічі вибрався з полону та переконав здатися трьох окупантів

У пресслужбі 80-ї Галицької бригади розповіли історію бійця одного з бойових батальйонів ОДШБр з позивним “Псих”, яка сталася на Мар’їнському напрямку. Він двічі потрапляв в руки окупантам, але першого разу кинув у них гранатою та втік, а наступного — взяв в полон трьох окупантів. Texty.org.ua публікують історію військового.

Фото: 80 ОДШБр
Фото: 80 ОДШБр

На Мар’їнському напрямку за кожен метр чиняться люті бої. Деякі позиції переходять з рук в руки та фактично є сірою зоною.

“Противник штурмував нашу закриту позицію та взяв у полон трьох військовослужбовців. Двох відразу відправили до себе в розташування, а “Психа” залишили біля себе укріплювати відбиту позицію. Він добросовісно сидів біля них, а коли ті відволіклися, взяв гранату, кинув в них та втік назад до своїх. Потім його побратим “Нолан” штурмонув цю позицію та взяв трьох під@рів в полон”, — розповідає начальник штабу батальйону “Символ”, який бере участь в керуванні боями.

Згодом ситуація фактично повторилась.

“Штурмувала група з п’яти окупантів. У бліндажі наших було троє. Двох під@рів на півдорозі вони застрелили, троє застрибнуло до них в бліндаж. Почався бій на гранатах. “Псих” вижив. У нього були обпечені руки, він не міг взяти автомат. Вони забігли до нього та взяли в полон. Просидів він з ними півтори доби. Ми не знали цього і почали активно “викурювати” противника скидами. А потім по перехопленню почули, що з наших є один живий, якого планують виставити на вхід, щоб ми їм не розвалили бліндаж. З мавіка ми побачили одягненого в нашу форму військового і впізнали в ньому “Психа”...” — розповідає офіцер.

Фото: 80 ОДШБр
Фото: 80 ОДШБр

Командування батальйону прийняло рішення — скинути з дрона на позицію рацію. Далі вело перемовини з окупантами та переконувало їх здатися. Морально-психологічний стан росіян, м’яко кажучи, хотів бажати кращого... Їжа та вода закінчувалися. Вони були демотивовані воювати та дуже боялися обстрілів з нашого боку. Але й були нажахані тим, що їх вб’ють свої дорогою до нашої позиції.

“Вони сказали, що здатися — не варіант, бо їх перестріляють їхні снайпери. Ми пообіцяли зробити стіну з диму та подавити вогнем артилерії ворожі вогневі засоби, які були поблизу. Вони на це погодились, але сказали, що будуть виходити по-сірому. Тоді “Псих” закричав: “Я даю вам 30 секунд, інакше нас тут всіх просто “розберуть!” Зрештою вони погодились на цю “авантюру”. Ми кинули дими, запрацювала наша артилерія, — наш боєць повів за собою трьох росіян! Вони, піднявши руки, благополучно здалися в полон і не чинили спротиву”, — розповів “Символ”.

Важливо й наступне: того дня військова хитрість наших допомогла повернути втрачену позицію. Росіяни стабільно виходили на зв'язок зі своїми командирами. Коли йшли здаватися, прихопили з собою і свою рацію. Вже з полону вони відповідали, що й надалі тримають захоплений бліндаж. Їхні командири навіть не підозрювали, що вони вже в полоні. Завдяки цьому того ж вечора наші армійці відновили позицію.

битва за донбас війна люди полон

Знак гривні
Знак гривні