У світі стрімко розвиваються інновації у сфері ліків проти ожиріння

До кінця десятиліття річний обсяг продажів ліків проти ожиріння може сягнути 80 мільярдів доларів, що зробить їх одним з найбільших класів фармацевтичних препаратів.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це пише The Economist.

З початку 2023 року ринкова капіталізація Novo, виробника препарату Wegovy (та його аналога Ozempic), зросла на 87% до 560 мільярдів доларів, що робить її найдорожчою компанією в Європі. Тим часом ринкова вартість компанії Lilly, виробника препарату Zepbound (і його аналога Mounjaro), зросла більш ніж удвічі — до $740 млрд.

Один з цих виробників ліків може стати першим, хто досягне ринкової вартості в трильйон доларів, приєднавшись до елітного клубу, що складається здебільшого з технологічних компаній.

Незабаром буде виглядати кардинально інакше, ніж зараз. Нині ліки проти ожиріння в дефіциті. Дефіцит активних інгредієнтів, таких як семаглутид для препарату Wegovy, та тонких "ручок", що використовуються для введення ліків, стримує виробництво. А з прейскурантною ціною майже 16 000 доларів на рік ці препарати коштують недешево.

Хоча деякі користувачі можуть дозволити собі ці витрати самостійно, більшість потребують допомоги страховиків або медичних служб — багато з яких ще не переконані, що користь від лікування варта захмарних цін на ліки.

Доступ буде ще більшою проблемою в більшості країн, що розвиваються, де, за прогнозами, спостерігатиметься найбільше зростання ожиріння. Досі більша частина продажів препаратів Lilly's та Novo припадала на США, а решта — переважно на Європу.

Читайте також: Нове дослідження показує, що світ страждає на ожиріння. Які країни мають найвищі показники (КАРТА)

Проте є вагомі підстави вважати, що в майбутньому ринок побачить розширену пропозицію, нижчі ціни та більш глобальну базу пацієнтів. Lilly та Novo компанії вкладають мільярди доларів у збільшення пропозиції шляхом розбудови власних потужностей та об'єднання з іншими виробниками. Ці компанії також змагаються, щоб отримати перевагу одна над одною. Novo вже розробила таблетку, яка приблизно так само ефективна, як і її ін'єкційна версія. Lilly планує випустити власну таблетку від ожиріння за кілька років. Обидві компанії також мають новіші версії препаратів на пізніх стадіях розробки, які є більш ефективними або мають менше побічних ефектів.

Вже понад 70 компаній проводять близько 100 клінічних випробувань ліків від ожиріння. Серед них великі фармацевтичні фірми (Amgen і Boehringer Ingelheim) і менші біотехнологічні компанії (Viking Therapeutics і Structure Therapeutics) на Заході, а також китайські виробники ліків, такі як Sciwind Biosciences і Eccogene. Багато з них випробовують версії, які достатньо відрізняються від Wegovy і Zepbound, щоб на них не поширювався патентний захист, що дозволить їм вийти на ринок протягом декількох років.

Деякі з розроблюваних препаратів можуть виявитися ефективнішими за теперішні методи лікування; інші можуть усунути незручності сучасних ліків, які вимагають від пацієнтів робити собі ін'єкції раз на тиждень і продовжувати приймати їх протягом невизначеного часу, щоб знизити свою вагу. Експериментальний препарат Viking, наприклад, допомагає пацієнтам скинути більше ваги, ніж наявні ін'єкції. Amgen випробовує лікування, яке не вимагає від пацієнтів нескінченного прийому препаратів. А компанія Structure розробляє багатообіцяльну на вигляд таблетку.

медицина тенденції ожиріння здоров’я

Знак гривні
Знак гривні