Торгівля з Україною приносить Польщі величезні прибутки. Експорт досяг рекордних показників, — Rzeczpospolita

Тимчасом як польські фермери вимагають закриття кордону для товарів з України, торговельний баланс з Україною є дуже вигідним для Польщі. Від початку війни польський експорт стрімко зростає, пише Rzeczpospolita.

Видання зазначає, що про своє занепокоєння тим, як блокада кордону вже впливає і може позначитися на торгівлі, заявили представники молочної галузі Польщі.

Польська молочна палата, Спілка молочних підприємців України та Асоціація виробників молока спільно звернулися до урядів обох країн із закликом не допустити, щоб молочна галузь стала жертвою суперечки щодо імпорту українського зерна. Вони пояснюють, що молочна галузь є важливим елементом в економіці обох країн. Вони зазначають, що Україна є третім експортним ринком для польських молочних продуктів після Великої Британії та Алжиру.

Агнєшка Малішевська, президентка Польської молочної палати, заявила, що закриття кордону для польських молочних продуктів або обмеження торгівлі між країнами означатиме величезні проблеми насамперед для польського молочного сектору та виробників молока в Польщі.

Палата повідомила, що експорт молочних продуктів в Україну становить 3% польського експорту. Польща продає Україні найбільше дозрілого сиру (8% від загального експорту), а також кисломолочного сиру (3%) та йогуртів (16%). Експорт був стабільним з 2020 року. Імпорт з України збільшився. Здебільшого імпортується сухе молоко та вершкове масло, але сальдо цієї торгівлі є позитивним для Польщі і становить 96,7 млн євро на рік.

Читайте також: Як польські ЗМІ роздмухали страшилки про отруйне українське зерно, — розслідування

"У торгівлі з Україною ми посідаємо перше місце не лише у випадку з молоком та молочними продуктами. Дані Центрального статистичного управління показують, що вартість усього нашого експорту до східного сусіда у 2023 році досягла рекордних 51,7 млрд злотих. Вартість імпорту становить 20,3 мільярда злотих. У цій ситуації сприятливий для нас торговельний баланс з Україною становить 31,4 мільярда злотих. Це також рекорд.

Наш експорт в Україну сильно відновився після вторгнення Росії в країну. У 2020 році він трохи перевищив 23 мільярди злотих, а через рік зріс до майже 29 мільярдів злотих. У 2022 році, коли почалася війна, експорт вже сягнув 45,6 млрд злотих, а у 2023 році — вищезгаданих майже 52 млрд злотих.

Ще у 2021 році Україна була для нас 15-м експортним ринком. Торік вона піднялася на сьоме місце, поступаючись Німеччині, Чехії, Франції, Великої Британії, Італії та Нідерландам, але випереджаючи США", — пише Rzeczpospolita.

Інфографіка Rzeczpospolita. Офіційна статистика торгівлі з Україною
Інфографіка Rzeczpospolita. Офіційна статистика торгівлі з Україною

Польське видання додає, що "хоч і не так вражаюче", але за цей час зростав і імпорт з України: із 11,5 млрд злотих у 2020 році до понад 28 млрд злотих у 2022-му. Щоправда, у 2023 році ця цифра скоротилася до 20 млрд злотих. Але навіть це дає Україні місце у другій десятці найважливіших постачальників до Польщі.

Читайте також: Польща може стати великим зерновим хабом завдяки Україні. Це треба донести польським фермерам, — трейдер

"Звісно, багато в чому це пов’язано зі збільшенням нашого експорту на Схід зброї та боєприпасів, машин і обладнання, автотранспорту, а також харчових продуктів, напоїв та добрив. Зростання українського імпорту в Польщу відбулося в основному за рахунок харчових продуктів, круп'яних виробів, борошна, цукру, ріпакової олії, кормів для тварин", — йдеться у матеріалі.

україна-польща експорт імпорт торгівля блокада кордону протест фермерів

Знак гривні
Знак гривні