Створення "Франкенґанів". Як українські механіки латають розрізнену західну зброю в умовах дефіциту запчастин

Україна вдається до відчайдушних засобів, щоб у належному стані утримувати зброю, яка має вирішальне значення для боротьби з Росією, пише The Wall Street Journal. Texty.org.ua переказують основне зі статті.

Фото: WSJ
Фото: WSJ

Видання пише, що механіки на ремонтній базі в Україні змушені латати західні артилерійські гармати, використовуючи деталі, витягнуті з побитих корпусів близько 20 пошкоджених гаубиць.

Зазначається, що потреба у створенні таких "Франкенґанів" виникла після двох років війни, коли багато зброї, наданої Заходом, було знищено, пошкоджено або потребувало нових компонентів.

"Це завдання не з легких. Україна має на озброєнні різноманітні західні системи озброєнь, компоненти яких не завжди взаємозамінні, а інженери кажуть, що вони не отримують постійного потоку запчастин із Заходу. Запчастини зі США надаються в рамках пакетів допомоги, а це означає, що якщо не буде досягнуто нових домовленостей про фінансування, потік американських запчастин може припинитися.

У відповідь на це Україна виробляє власні запчастини для західного обладнання та розбирає інші види озброєнь, щоб отримати життєво важливі компоненти. Щоб допомогти, деякі іноземні збройові компанії планують почати проводити ремонт в Україні, щоб скоротити витрати часу на поїздки", — йдеться у матеріалі.

"Я завжди турбуюся про запчастини, але я мушу знаходити рішення", — цитує WSJ Сергія, головного інженера секретної ремонтної бази. "Тут зброя оживає", — каже він про поле розбитих артилерійських гармат М777, яке механіки бази називають "гаубичним кладовищем".

WSJ описує, як інженери збирають гаубицю М777, яка була підбита російським безпілотником біля Бахмута. Для її відновлення були використані деталі від восьми різних M777, здебільшого з пошкоджених гармат. Близько 20% деталей відновленої гармати були виготовлені в Україні, включаючи шланги, деякі датчики та гідравліку, яка зменшує віддачу під час артилерійських пострілів.

Читайте також: Є як мінімум три рішення, але наша бронетехніка досі "гола". Луценко про гостру проблему захисту від дронів

За словами інженерів, нові деталі випробовують на крихкість за допомогою хімічних речовин, а потім проводять випробування на полі бою. Вони сказали, що сподіваються повернути гаубицю її екіпажу протягом двох тижнів після отримання.

За словами Павла Нарожного з некомерційної організації Reactive Post, яка допомагає постачати обладнання, потреба в запчастинах настільки велика, що українські військові іноді платять за них самі.

Коли техніка ламається або пошкоджується поблизу лінії фронту, механіки або солдати в польових умовах спочатку намагаються полагодити її на місці. Якщо їм це не вдається, то інженери з прифронтових центрів відправляють техніку на ремонт або забирають її до своїх майстерень.

У міру того, як триває війна, однією з найбільших проблем стають стволи артилерійських гармат, які за два роки стрільби зношуються. Україна стріляє з артилерійських гармат набагато частіше, ніж планували їхні виробники. Сергій, головний інженер, каже, що зазвичай ствол має вистрілити 2 500 разів, перш ніж його замінять. За його словами, Україна вистрілює 5 000 разів і більше. При такому надмірному використанні стволи, як правило, втрачають свою точність і дальність стрільби.

Західні чиновники стурбовані обслуговуванням зброї в Україні. "Забезпечення України запасними частинами для ремонту — це те, на чому ми будемо зосереджувати увагу, оскільки вони накопичують дедалі більше американських систем", — цитує WSJ Дага Буша, помічника міністра оборони США з питань закупівель, логістики та технологій.

Посилаючись на доповідь, опубліковану цього місяця генеральним інспектором міністерства оборони США, видання зазначає, що Сполучені Штати мають на меті забезпечити тримісячний запас запчастин для обладнання, відправленого в Україну. Пентагон, однак, не має плану обслуговування бронемашин Bradley, Stryker і Abrams, які він надав Україні, включно з навчанням українських механіків.

Читайте також: Німецька оборонна компанія FFG будує в Україні ремонтний центр для бронетехніки

За словами депутата німецького парламенту Себастьяна Шефера, близько половини німецьких танків "Леопард-2", відправлених Берліном в Україну, зараз не в строю. Під час нещодавнього візиту на підприємство, де ремонтують танки, Шеферу розповіли, що деякі з машин не були на полі бою вже три місяці. Однією з проблем є час, необхідний для того, щоб доставити пошкоджений танк з лінії фронту до ремонтного заводу в Литві.

Ще одна проблема, з якою стикаються українські механіки, — це різноманітність різних видів зброї західного і радянського виробництва, що перебуває на озброєнні. Лише в українському арсеналі наразі налічується 14 різних артилерійських систем.

західна зброя інженерні війська ремонт техніки артилерія зсу

Знак гривні
Знак гривні