Як світ проґавив зростаючу загрозу Північної Кореї, — WSJ

Кім збільшив свій ядерний арсенал і налагодив зв'язки з Росією, більше не прагнучи до возз'єднання з Південною Кореєю. США та їхні союзники стривожені, пише The Wall Street Journal. Texty.org.ua публікують ключові фрагменти статті.

Зустріч Кім Чен Ина з Путіним, 13 вересня 2023 © Mikhail Metzel / AP
Зустріч Кім Чен Ина з Путіним, 13 вересня 2023 © Mikhail Metzel / AP

За останні п'ять років Кім Чен Ин розробив нову зброю, призначену для ведення регіональних воєн. У січні він відмовився від політики возз'єднання з Південною Кореєю і поставив перед собою агресивніші цілі.

Диктатор КНДР перестав вести переговори зі США після вступу на посаду президента Байдена, а його постійне улещування президента Росії Владіміра Путіна, який, як очікується, скоро відвідає Пхеньян, підняли Північну Корею в глобальному порядку денному вище, ніж це було протягом багатьох років.

Кім Чен Ин скористався зруйнованим світовим порядком, щоб перетворити Північну Корею на загрозливу ядерну державу — нове потужне ускладнення для світу, який і без того втягнутий у війни в Європі та на Близькому Сході.

Кім веде довшу, більш стратегічну гру з ядерним арсеналом, який швидко зростає після провалу переговорів на саміті з колишнім президентом Дональдом Трампом у Ханої в лютому 2019 року. Це робить прогнозування його наступних кроків більш туманним і тривожним.

Особливо тривожним, на думку експертів з питань безпеки, є те, наскільки впевненим у собі виглядає Кім, попри повсюдну нестачу продовольства, більш конфронтаційну адміністрацію Південної Кореї та США, які дедалі частіше перекидають ядерні активи в регіон.

Під час запуску зброї у 2022 році Кім спостерігав за першим за майже п'ять років випробуванням Північною Кореєю міжконтинентальної балістичної ракети (МБР) повного радіуса дії. У минулому Росія і Китай засудили б таку поведінку в Організації Об'єднаних Націй. Але Пекін і Пхеньян зблизилися через спільну ворожість до Вашингтона, а Північна Корея лише кількома тижнями раніше стала однією з небагатьох країн, які публічно підтримали вторгнення Росії в Україну.

Відтоді Пхеньян провів ще вісім випробувань МБР. США більше десятка разів намагалися в Раді Безпеки ООН засудити або покарати режим Кіма. Кожна спроба зазнала невдачі.

Протягом десятиліть офіційні особи часто інтерпретували кроки Пхеньяна через призму добре відпрацьованого "плану провокацій", де випробування зброї та войовнича риторика допомагали стимулювати в усьому світі нагальну потребу в переговорах з режимом. Кім і його попередники використовували цю увагу, щоб підвищити глобальний авторитет країни й отримати допомогу або послаблення санкцій, обіцяючи припинити свою діяльність у сфері озброєнь, часто приховано просуваючись вперед. Але Кім відмовився від цієї традиції.

Зараз Кім розвиває свою ядерну зброю більше для того, щоб зберегти її, ніж для того, щоб продати, навіть якщо це означає жити під санкціями. Він також переформатовує динаміку всередині режиму, щоб розділити владу і створити більш нормалізований уряд, а також коригує свої відносини з союзниками, збільшуючи залежність від Росії, вважає Кен Гауз, експерт з питань північнокорейського лідерства, який працював консультантом уряду США.

Зміну тактики важко помітити, враховуючи самоізоляцію Пхеньяна і ворожі відносини з Вашингтоном, сказав Гауз. "Кім Чен Ин зараз сам собі господар", — сказав він. "Проблема в тому, що багато людей не бачать змін у Північній Кореї".

За останні п'ять років Пхеньян впровадив більше озброєнь, ніж за будь-який інший подібний період в історії країни, заявив Куюн Чун, політичний радник військово-морського флоту, міністерства закордонних справ і міністерства об'єднання Південної Кореї.

Зменшення підтримки серед американців війни в Україні та зусиль Ізраїлю в Газі може створити у Кіма враження, що США перенапружені і виснажені, вважає Сідні А. Сейлер, колишній посол США на шестисторонніх переговорах з Північною Кореєю в 2014 і 2015 роках. За словами Сейлера, Кім може плекати надію, що після загрози — або навіть обмеженого застосування ядерної зброї проти Південної Кореї — міжнародний тиск може призвести до швидкої деескалації, відмови від відплати і дозволити Північній Кореї отримати фінансову вигоду в обмін на мир.

Кілька колишніх американських чиновників припустили, що Кім прийняв стратегічне рішення розпочати війну, у статті, опублікованій минулого місяця на сайті 38 North, присвяченому північнокорейським новинам. Можливо, Кім дійшов висновку, що Вашингтон ніколи не визнає його країну як легітимну державу і хоче її знищити, вважає Роберт Л. Карлін, колишній учасник переговорів США з Північчю і один з авторів статті. За його словами, Пхеньян може вважати, що будь-які домовленості, в тому числі з Сеулом, не можуть бути підтримані в будь-якому випадку.

Він додав, що невійськові можливості Кіма можуть бути вичерпані, і його цілі, ймовірно, зараз виходять за рамки послаблення санкцій, враховуючи потужність ядерного арсеналу Північної Кореї. "Кожна несподівана атака спрацьовує за визначенням, — сказав Карлін. Я чую знову і знову: "Вони не будуть використовувати ядерну зброю". Що ж, вони хочуть, щоб ми так думали".

За оцінками Зігфріда С. Геккера, співавтора Карліна, Північна Корея може мати від 50 до 60 ядерних боєголовок. П'ять років тому Геккер та інші оцінювали запаси Пхеньяна приблизно в 35.

"Найбільше мене турбує те, що вони продовжують збільшувати розмір і досконалість свого ядерного арсеналу і засобів доставки", — сказав Геккер, який у минулому відвідував ядерні об'єкти Північної Кореї як міжнародний інспектор.

Оскільки світ стає все більш мілітаризованим, ядерні запаси й ноу-хау Пхеньяна створюють ризики розповсюдження серед інших гравців-ізгоїв.

ядерна безпека союзники рф північна корея глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні