Виважені голоси з Польщі. Радикальні дії польських фермерів засуджують дипломати й журналісти

Генеральна консулка Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич засудила дії польських блокувальників на кордоні та перепросила "в України, яка воює".

"Я більше не можу мовчати. З любові до власної Батьківщини. Я не можу вдавати, що не бачу цих ганебних дій Польщі на польсько-українському кордоні. Прошу вибачення у вас, дорогі українські друзі. Те, що відбувається, не може бути справою рук моїх співвітчизників", — написала вона.

За словами Дзвонкевич, коли ще підлітком вона дізналася, що під час Варшавського повстання 1944 року росіяни, які стояли на правому березі Вісли, відмовили в посадці літакам союзників, які везли допомогу воюючій Варшаві, то подумала, що лише росіяни можуть поводитися так ганебно.

Зрештою, призначена для повстанців допомога була скинута з цих літаків на околиці Варшави й опинилася в руках німців, нагадала генконсулка.

"Тоді, бувши підлітком, я була переконана, що тільки росіяни можуть спокійно дивитися, як інший народ стікає кров'ю.... що ми, поляки, ніколи не зробимо нічого подібного.

А сьогодні що роблять "польські" фермери та транспортники? Я не вірю, що вони поляки.... Справжній поляк ніколи не вдарить ножем у спину сусіда, який бореться за свободу. Справа не у вимогах, а у формі протесту. Сором і ганьба. Я прошу вибачення в України, яка воює", — написала Дзвонкевич.

Вона також опублікувала картину української художниці, де зображені сестри Польща та Україна в обіймах. "Цю картину подарувала мені молода українська мисткиня на знак подяки за допомогу, яку поляки надали українцям після початку повномасштабної війни, спричиненої Росією. Чому ми все це руйнуємо?" — риторично запитала генконсулка.

Позицію Елізи Дзвонкевич поділяє й заступник головного редактора газети Rzecz Pospolita Міхал Шулджинський. Він написав на сторінках видання колонку під заголовком "Висипане зерно на колії – це катастрофа для іміджу Польщі".

"Фото з акції протесту аграріїв, які викидають українське зерно на кордоні, – чудовий подарунок для кремлівської пропаганди. Не може бути й тіні підозри, що польська влада підтримує такі дії протестувальників", – пише він.

Шулджинський заначає, що світлини з кордону з розсипаним українським зерном і з тракторами з антиукраїнськими та пропутінськими гаслами облетіли світові агентства.

Фото: PAP/Darek Delmanowicz
Фото: PAP/Darek Delmanowicz
Фото: Miłosz Gocłowski/X
Фото: Miłosz Gocłowski/X

"Це катастрофічно для Польщі з багатьох причин. Знищення їжі є глибоко неетичним. Коли у світі голод, розсипати на землю українську пшеницю – моральний злочин.

Крім того, ця акція є катастрофічною для іміджу Польщі. Напередодні другої річниці російської агресії проти України світ облетіли фотографії польських фермерів, які знищують зерно з країни, що воює з Росією. Ніщо не може бути кращим для кремлівської пропаганди. А ще це створює погану славу нашій країні. Зрештою, відновлення іміджу Польщі у світі було однією з обіцянок коаліції 15 жовтня", – нагадує Шулджинський.

Журналіст поклав відповідальність за розв'язання проблеми польських аграріїв на новообраного прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска.

Нагадаємо, 20 лютого польські фермери розпочали масштабну акцію протесту, заблокувавши пункти пропуску на кордоні з Україною. Один з протестувальників вивісив на своєму тракторі плакат: "Путін, наведи порядок і в Україні, і в Брюсселі, і з нашими урядовцями". Поліція Польщі порушила щодо нього кримінальну справу.

Пізніше речник МЗС Польщі Павел Вронський заявив, що "Міністерство зовнішніх справ з найвищим занепокоєнням відзначає появу на останніх блокадах аграріїв антиукраїнських гасел і гасел, що вихваляють Володимира Путіна і війну, яку він продовжує вести".

Подібні вчинки шкодять репутації Польщі, яка серед перших почала допомагати Україні та прийняла українців, які рятувались від війни, а також дискредитує самих організаторів протестів, додали у МЗС.

"Ми переконані, що це спроба "захопити" протестний рух фермерів з боку радикальних і безвідповідальних груп, ймовірно, під впливом російських агентів. Закликаємо організаторів протестів ідентифікувати й вилучити зі своїх лав нечисленних ініціаторів цієї та подібних дій", – цитує заяву речника ЄП.

"Теперішнє становище польських фермерів – це результат агресії Володимира Путіна проти України і наслідків цього для глобальної економіки, а не те, що українці захищаються від агресії", – наголосив він.

Вронський додав, що не важливо, чи проросійські гасла з’явилися через реальних агентів Росії, чи через "корисних ідіотів".

Ремарка Texty.org.ua: Зрозуміло, що українцям варто тримати голову холодною у цій напруженій ситуації, яка склалася на українсько-польському кордоні, бо погіршення відносин України з Польщею грає на руку лише росіянам. Показово, що провокаційні дії чинять "конфедерати", що є рупором російської пропаганди та антиукраїнських настроїв у Польщі (докладно про це читайте тут: Рупор російської пропаганди в Польщі став голосом протесту фермерів).

Водночас неспроможність польської влади швидко й ефективно розв'язати проблему польських фермерів, про яку пишуть навіть польські медіа, мала б насторожити не лише українців, а й самих поляків. Адже під прикриттям протестів Росія може організувати будь-які гібридні провокації, зокрема й появу "зелених чоловічків". Наразі ж видається, що польська влада випустила процес з-під контролю – дії польських радикалів, які блокують дороги й кордон і яких не може заспокоїти центральна влада, починають нагадувати Донбас 2014 року.

україна-польща блокада кордону польські фермери провокації

Знак гривні
Знак гривні