"Кордон ЄС не має бути заручником". Як Україна реагує на протест польських фермерів і що відбувається на кордоні

Блокування польсько-українського кордону, якими б гаслами воно не супроводжувалося, не має виправдання. Таку заяву зробив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Фото: KMP
Фото: KMP

"Наземні кордони залишаються важливими в умовах російської агресії. Дії польських протестувальників та окремих радикальних польських політиків підважують українську економіку та стійкість до відбиття агресії Росії.

Кордон Польщі та України — це і кордон ЄС. Він не має бути заручником будь-яких політичних інтересів", — наголосив речник МЗС.

Він сказав, що Україна вважає неприйнятним агресивне ставлення з боку протестувальників до українців та українських вантажів, які перетинають польсько-український кордон.

"Антиукраїнські гасла, які лунають на кордоні, підтверджують політично вмотивований характер акції. Її мета — провокування подальшого загострення двосторонніх відносин.

Натомість протестувальники жодним чином не згадують загрози, пов’язані з імпортом зерна та інших видів сільськогосподарської продукції з Росії та інших країн", — зазначив Ніколенко.

МЗС України закликало польську владу надати правову оцінку діям учасників акцій, забезпечити розблокування кордону та вжити заходів задля припинення антиукраїнської риторики, яка базується на безпідставних аргументах.

"В умовах зовнішнього випробовування надзвичайно важливо зберегти той рівень солідарності, який побудували Україна та Польща за останні роки. Українці та поляки повинні стати на захист добросусідських взаємин, дати відсіч будь-яким спробам підірвати взаємну довіру та поставити під удар безпеку наших держав", — заявив речник МЗС.

Протести польських фермерів посилюються

Як пише польське видання RMF24, 20 лютого польські аграрії розпочали акції протесту по всій території країни: вони блокують дороги і пункти пропуску на кордоні з Україною.

Повідомляється, що протести відбуваються по всій території Польщі − фермери виїхали на акцію зі своєю технікою і рухаються колонами уздовж доріг або перекривають їх. Подекуди до них приєдналися мисливці. 

Як зазначається, польські мисливці хочуть підтримати вимоги польських фермерів на кордоні й висловити свій протест проти нових обмежень на полювання.

"Тут кілька десятків тракторів, які перекрили частину вулиці. Я бачу банери, на яких мітингувальники в тому числі написали: "Ми не хочемо українського зерна. Ми не хочемо такого Європейського Союзу", − описує ситуацію у Чехонстові кореспондентка RMF FM.

Учасники протестів анонсували, що перекриють усі пункти пропуску на кордоні з Україною.

Фермери, які блокують доступ до польсько-українського прикордонного переходу в Дорогуську, закликали представників уряду розпочати з ними переговори.

Польські протестувальники перекрили залізницю поблизу пункту пропуску "Медика-Шегині" та розсипали збіжжя з вантажного вагона, повідомило з місця подій Суспільне.

"Це реакція на наплив збіжжя з України. Це дуже погано. Люди в розпачі і не можуть стриматись. Ніхто цього не контролює: ні польська влада, ні українська", — каже співорганізатор протесту польських фермерів Роман Кондрув. За його словами, протестувальники висипають збіжжя "через емоції".

Як зазначають протестувальники, причиною їхніх дій є, серед іншого, нещодавнє рішення Єврокомісії продовжити безмитну торгівлю з Україною до 2025 року, а також спротив кліматичній політиці Європейського Союзу Green Deal.

Віцепрем’єр-міністр Польщі Кшиштоф Ґавковський заявив в ефірі Польського радіо, що уряд хоче дійти до згоди з фермерами-протестувальниками.

20 лютого у Брюсселі з ініціативи української сторони зустрінеться Спільна координаційна платформа з питань експорту та транзиту української агропродукції.

мзс польща блокада кордону польські фермери єс

Знак гривні
Знак гривні