Як інфлюенсери-дієтологи ошукують свою "паству", — розслідування

Харчова промисловість платить дієтологам-"інфлюенсерам", щоб ті формували харчові звички своїх підписників. "Гуру" дієтології публікують в Instagram та TikTok відео, які рекламують дієтичну газовану воду, цукор та харчові добавки.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це йдеться в розслідуванні The Washington Post.

Журналісти з'ясували, що низці впливових у соцмережах дієтологів зі США платила за розміщення відео American Beverage – торговельна та лобістська група, яка представляє інтереси Coca-Cola, PepsiCo та інших компаній.

Загалом, щонайменше 35 постів від десятка медичних працівників були частиною скоординованої кампанії American Beverage. Торгова група заплатила 10 зареєстрованим дієтологам, а також лікарю і фітнес-інфлюенсеру за використання їхніх акаунтів у соціальних мережах, щоб допомогти применшити твердження ВООЗ про те, що аспартам, основний компонент дієтичної кока-коли та інших газованих напоїв, є неефективним для схуднення і "можливо, канцерогенним".

Ця кампанія висвітлила маловідому тактику багатомільярдної індустрії харчових продуктів і напоїв, яку використовують, щоб впливати на споживачів, що стикаються з часто суперечливими повідомленнями про користь чи шкоду популярних продуктів.

Згідно з аналізом, проведеним The Washington Post, індустрія харчових продуктів, напоїв та дієтичних добавок платить десяткам зареєстрованих дієтологів, які мають мільйони підписників у соціальних мережах, щоб ті допомагали продавати продукцію та поширювати сприятливі для індустрії повідомлення в Instagram та TikTok.

Аналіз тисяч постів показав, що компанії та промислові групи платили дієтологам за контент, який заохочував глядачів їсти цукерки та морозиво, применшував ризики для здоров'я, пов'язані з високотехнологічними продуктами, і просував неперевірені добавки. Це, зокрема такі продукти, як колагенові добавки, що рекламуються для здоров'я шкіри, нігтів і суглобів; детокс-чаї, які, як стверджується, допомагають організму виводити токсини; і капсули, що продаються для "здоров'я мітохондрій".

Дослідження показало, що серед 68 дієтологів, які мають 10 000 або більше підписників у соціальних мережах TikTok або Instagram, близько половини протягом останнього року рекламували їжу, напої або добавки для своїх 11 мільйонів підписників.

Стратегія залучення дієтологів до соціальних мереж дозволила індустрії розширити своє охоплення і просувати часто сумнівні поради щодо харчування серед нових поколінь підлітків і покоління Z, а також батьків-міленіалів, які звикли знаходити новини та поради щодо здоров'я в соціальних мережах. Платячи зареєстрованим дієтологам – медичним працівникам, які спеціалізуються на харчуванні, – харчова промисловість виходить за межі світу звичайних онлайн-інфлюенсерів, щоб використати престиж визнаних експертів для донесення комерційних повідомлень.

дієтологи сша соціальні мережі корпорації розслідування

Знак гривні
Знак гривні