Керівниця напряму дата-журналістики Texty.org.ua у міжнародному журі Sigma Awards. Ось її розповідь про найцікавіші проєкти

Керівниця напряму журналістики Texty.org.ua Євгенія Дроздова увійшла до складу міжнародного журі премії The Sigma Awards, що відзначає найкращу журналістику даних з усього світу. Цьогорічний шорт-лист журі оголосить до кінця лютого 2024 року.

Наша колега розповідає, що цікавого цьогоріч побачила серед проєктів, поданих на The Sigma Awards, та відзначає тренди дата-журналістики.

Перше очевидне – уваги й матеріалів про війну в Україні стало суттєво менше. І я б не сказала, що міжнародні ЗМІ масово змістили увагу на війну на Близькому Сході (хоча про неї, звісно, писали). Мені радше здалося, що світ звик до війн загалом і частково повернувся до більш буденного порядку денного. Саме тому важливо, щоб голос української журналістики звучав максимально потужно.

Розкажу про деякі цікаві проєкти:

Отже, видання ABC зробило розслідування про пенсійні фонди Австралії. З березня минулого року всі уряд Австралії зобовʼязав фонди розкривати інформацію про те, як вони інвестують кошти. Виявилось, що велика кількість фондів заманює людей інвестувати у всякі «зелені» галузі: екологічні проєкти, фермерське господарство, зелену енергетику, соціальне підприємництво тощо. Але насправді мільярди доларів вкладаються у нафтогазову промисловість, та сотні мільйонів у гральний бізнес, виробництво алкоголю, тютюну та зброї. Чому? Бо ці галузі є найбільш прибутковими.

Selling the green dream (ABC)
Selling the green dream (ABC)

The Economist порахував, що показники зростання середньої тривалості життя в Британії є найнижчими у порівнянні з іншими розвиненими європейськими країнами. Очікувана тривалість життя для хлопчиків і дівчаток становить 81 рік і це всього на 10 тижнів більше ніж 10 років тому. Як пояснює видання, така здавалася б незначна зміна насправді означає приблизно на 700 000 більше додаткових смертей протягом 2012-2022 років, ніж очікувалось станом на 2010 рік.

Для 450 тис. з них є пояснення, а 250 тис. потребують пошуку джерела проблеми. В цьому матеріалі є все, щоб шокувати українців. Звісно, найперше хочеться вигукнути «нам би ваші проблеми, коли в нас гине цвіт нації». Однак, якщо відкинути емоційність і таки ознайомитись з матеріалом, то дивує перед усім увага, з якою держава ставиться до своїх громадян. Аналіз даних про очікувану і реальну тривалість життя дозволяють виявити проблеми у соціальній сфері та сфері охорони здоровʼя, які впливають на життя мільйонів. Тому їх так уважно вивчають і приймають рішення на основі аналізу даних.

Why did 250,000 Britons die sooner than expected? (The Economist)
Why did 250,000 Britons die sooner than expected? (The Economist)

CNN зробило дослідження про людей, що живуть у місці масових стрілянин у США, і про те, як це впливає на їхнє життя і психіку. Знову-таки, тут детальні дані поліції про злочини з координатами, а не зведена статистика за рік по областях. Кожен раз, коли бачу дані американської поліції, мене накриває гострий напад заздрості. Як же я хочу побачити такі детальні дані по Україні.

In the last decade, an estimated 40 million Americans lived within 1 mile of a mass shooting (CNN)
In the last decade, an estimated 40 million Americans lived within 1 mile of a mass shooting (CNN)

Якщо вже я почала писати про доступність даних, то от ще один проєкт на «позаздрити стану доступності цікавих даних».

Проєкт TheCity (Нью-Йорк) про стабільність орендної плати. Якщо дуже коротко і загально: людина може зареєструвати свою квартиру як таку, що пропонує стабілізовану орендну плату. Стимулюють це робити через податкові пільги і таким чином трішки регулюють ринок. Тут мій улюблений формат: окремо візуалізація "на погратись" і окремо стаття, якщо цікаво почитати.

Here Are the Buildings Reporting Fewer Regulated Apartments (TheCity)
Here Are the Buildings Reporting Fewer Regulated Apartments (TheCity)

Надзвичайно красиве і сумне дослідження про післяпологову депресію і про те, які труднощі і проблеми переживають жінки під час так званого «найщасливішого періоду їхнього життя» від CNN.

A lonely struggle (CNN)
A lonely struggle (CNN)

І нарешті матеріал, актуальність якого складно применшити. Ґрунтовне дослідження FT про те, як Північна Корея обходить санкції, за рахунок чого живе і процвітає еліта цієї надзвичайно бідної країни, а також хто і чому допомагає Кім Чен Ину фінансувати його ядерні амбіції.

Користуючись нагодою, нагадаю про тогорічний матеріал про Північну Корею від Reuters.

Inside North Korea’s oil smuggling: triads, ghost ships and underground banks (FT)
Inside North Korea’s oil smuggling: triads, ghost ships and underground banks (FT)

журналістика даних тенденції редакційне dataviz розслідування

Знак гривні
Знак гривні