"Допомога Україні вже на підході. Всі усвідомлюють виклики", — спецпредставниця США Пріцкер

Американські парламентарі "добре усвідомлюють виклики" щодо допомоги Україні та її невідкладність.

Фото: Олександр Брамський / Суспільне
Фото: Олександр Брамський / Суспільне

Про це заявила спецпредставниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер в інтерв'ю Суспільному.

"Для України зараз непростий час. Росіяни посилили ракетні атаки. У вас не вистачає боєприпасів. Є занепокоєння щодо того, чи буде підтримка з боку США та ЄС. Отже, під час візиту (до Києва — Ред.) я відчула тривогу.

Але вранці я почула від президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, що підтримка Україні з боку ЄС гарантована. Також, тут, у Давосі, члени обох палат нашого Конгресу, обох партій, запевнили, що збираються схвалити цей додатковий пакет допомоги Україні. Тож, за моїми відчуттями, допомога вже на підході.

Україна перемагає обставини. Ваша економіка зростає. У вас на 17% зросли інвестиції. Державні доходи зросли на 10% — це 4,4 мільярда доларів. Чорноморські шляхи функціонують. Наприкінці року ви ухвалили значний пакет реформ. Під час мого візиту ми зустрілися з усіма партіями у Верховній Раді, і вони сказали, що у 2024 році планують підтримати необхідні реформаторські закони й що зосереджені на роботі щодо вступу України до ЄС. Тож ситуація неоднозначна, але є позитивні тенденції", — сказала Пріцкер.

Вона також розповіла, що говорила про невідкладність допомоги США Україні обом палатам Конгресу, наводила аргументи й щодо військової підтримки, і щодо економічної.

"Чудовим прикладом успіху є кількість збіжжя, яке ви транспортуєте Чорним морем. Близько 600 суден, близько 16 мільйонів тонн зерна з серпня. У грудні було відвантажено більше зерна, ніж коли розпочали чорноморську зернову ініціативу.

Коли розповідаєш такі історії членам Конгресу, вони розуміють, що інвестують у місце, яке має можливості та потенціал. Розуміють, що Україна бореться не лише за власну безпеку, а і за європейську, американську. Тому ці аргументи є переконливими. Наші парламентські процеси можуть бути подекуди безладними, але тут йдеться про невідкладні питання і всі добре усвідомлюють виклики".

Спецпредставниця США наголосила, що американці не втомилися від війни в Україні, бо розуміють, що на кону.

"Це не тільки українська та європейська безпека — це також безпека Америки, безпека глобальної демократії. Тому ми не можемо дозволити собі бути втомленими", — підсумувала Пенні Пріцкер.

Читайте також: Хто така Пенні Пріцкер – нова спецпредставниця США з питань економічного відновлення України

пріцкер конгрес сша підтримка україни допомога сша

Знак гривні
Знак гривні